Lyxig trerätters för lakritslovers


Marie Pallhed 2015-12-29

<span><span style=\
KRYDDAN LAKRITS.  Gunnar Frykfors och Douglas Spiik har skapat nyårsmenyn med lakrits i alla 3 rätterna. Foto Natalia Schwarzova.

MAT. Lakrits är en skiljedelare. Antingen gillar du eller också inte. 2015 års lakritsfestivalkockar, Gunnar Frykfors och Douglas Spiik, har skapat denna treärätters festmeny med lakrits som smaksättare i alla tre rätterna.

Sedan 2011 har Lakritsfestivalen varje år haft en ny festivalkock. 2015 bjöd på två som fick dela på uppdraget.

- Vi har båda lång erfarenhet av att använda lakrits i matlagningen, jag började redan i början av 2000-talet, berättar matentreprenören och Rent a Chef-grundaren Gunnar Frykfors.

Trots den stora lakritstrenden är lakrits som krydda ingen nyhet. Lakrits utvinns ur rötterna på baljväxten Lakritsrot, en läkeväxt använd som en arom och krydda sedan tusentals år.

I mat har lakrits en smakförbättrande effekt utan att lakritssmaken ens behöver anas. Bittra smaker tonas ner och smakerna binds samman. ”

-Man blir aldrig fullärd när det gäller lakrits, säger matkreatören Douglas Spiik.

Vinförslagen är framtagna av Fondbergs vinexpert Thomas Östlund.



Hummersoppa med lakrits och krispig fänkål

F&Ouml;RR&Auml;TT. Hummersoppa med lakrits. Foto Receptomaten.
FÖRRÄTT. Hummersoppa med lakrits. Foto Receptomaten.

4 portioner

Hummerbuljong
1 st morot, skalad
1 st palstenacka, skalad
1/2 gul lök, finhackad
2 msk kallpressad rapsolja
200 gram hummerskal, rostade i ugn 10 minuter på 200 grader
2 msk tomatpuré
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
4 msk cognac
1dl vitvin
1 l vatten
3 dl grädde

Skär moroten och palsternackan i små tärningar och skiva löken. Fräs i rapsoljan tills gyllenbruna, tillsätt sedan de rostade hummerskalen. Låt fräsa några minuter. 


Tillsätt tomatpurén och rör om väl, tillsätt sedan cognacen. Låt alkoholen koka bort, detta tar ca 1 minut alternativt tänd eld på cognacen, om möjligt utan att elda upp köket.

Tillsätt lagerbladen, vitpepparn, det vita vinet och vattnet. Låt koka upp och sänk därefter värmen så att buljongen får sjuda i ca 20 minuter.

Sila sedan bort hummerskalen med hjälp av en sil alt durkslag. Tillsätt grädden och låt koka ner till hälften av vätskan. Smaka sedan av med salt och peppar.

Innan servering, mixa soppan tillsammans med en klick gott smör. Detta gör soppan glansig, rik och mer attraktiv genom sin skumkrona.

Rotfrukter
1 st morot, skalad och tärnad
1 st palsternacka, skalad och tärnad
2 msk kallpressad rapsolja
1 tsk lakritspulver av god kvalitet

Fräs ihop ingredienserna och smaka upp med salt och peppar.

Krispig fänkål
1 st fänkål
1 msk citronjuice

Skölj fänkålen och skiva så tunt som möjligt med kniv eller om du har en mandolin. Lägg i isvatten, detta gör fänkålen krispig. Smaka av med citronjuicen.

Vintips: Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc, Sydafrika, art. nr. 2085.



Citrongravad torsk, komprimerad gurka och morot, skum på gurka och morot, lakrits- och citrondressing, riven lakrits- och långpeppargelé och olika skott

HUVUDR&Auml;TT. Citrongravad torsk med lakrits. Foto Receptomaten.
HUVUDRÄTT. Citrongravad torsk med lakrits. Foto Receptomaten.

4 portioner 

Torsken
200 gram torskrygg
1 st citron, saft och cest
2 msk flingsalt
2 msk socker

Skiva torsken så tunt som möjligt utan att skivorna trasas sönder, strö sedan över sockret, salt, cest och saft över torsken, placera skivorna sedan i en vakuumpåse och vakuumpaketera hårt, låt ligga i kyl tills serverad.


Gurka och morot
1/2 gurka
1 st morot
0,5 dl kallpressad rapsolja
2 msk champagnevinäger
Flingsalt

Skölj gurkan och moroten. Skala moroten och gröp därefter ut kulor av både moroten och gurkan med hjälp av ett kuljärn. Tänk på att spara allt svinn.

Lägg de färdiga kulorna i en gräddsifon och tillsätt oljan, vinägern och smaka av med salt. Sätt in 2 luftpatroner i sifon och låt stå i 10 minuter. Töm sedan ut luften och spritsa ut innehållet på tallriken. Droppa vinägretten över rätten.

Skum på gurka & morot
Svinnet från morot och gurka
1 dl vatten
1 dl grädde
1 tsk champagnevinäger
Flingsalt
6 gram Pro espuma*

Tag alla ingredienser och mixa i en glasmixer, sila av vätskan, fyll gräddsifon, tillsätt 1 luftpatron, skaka lätt.

Riven lakrits- och långpeppargelé
0,25 l vatten
10 gram lakritspulver
5 gram Gellan gum*
Långpeppar, nyriven efter smak
Flingsalt

Vispa ner Gellan gum i kallvatten. Använd inte en handmixer till detta moment.

Koka upp vätskan och tillsätt lakritspulver, långpeppar och smaka av med salt. När vätskan kokat ihop så häll den i en rund form och sätt på kylning.

När den stelnat går det bra att riva gelén över den färdiga rätten.

Salladsskott
Blandade skott som till exempel ängssyra, senaps ört och ärtskott. Nu är rätten klar att montera.

*Proespuma är en skumskapare och Gellan gum ger fasta geléer som tål hög värme och kan till exempel grillas. Båda produkterna finns till försäljning hos till exempel Werners gourmetservice.

Vintips: Villa Maria Private Bin Riesling, Nya Zeeland, beställningssortimentet art. nr. 84617



Bakad choklad, lakritsmaräng, vit choklad- och kaffekrisp

EFTERR&Auml;TT. Chokladbakelse med lakritsmaräng. Foto Receptomaten.
EFTERRÄTT. Chokladbakelse med lakritsmaräng. Foto Receptomaten.

4 portioner 

Chokladfondant
225 gram mörk Vahlronachoklad
225 gram smör
4 ägg
4 äggulor
70 gram strösocker
35 gram vetemjöl

Hacka chokladen smått och skär smöret i tärningar lägg i en bunke och smält ihop i ett vattenbad på spisen. Vispa ägg, äggulor och socker poröst, häll sedan ner choklad blandningen i ägg smeten.

Sikta ner mjölet och låt smeten vila 20 minuter i kylen. Fyll sedan önskad smörad & sockrad portionsform, baka i 5-8 minuter i ugn på 220 grader.

Lakritsmaräng 
10 gram äggviteprotein*
70 gram vatten
30 gram lakritspaste eller sirap
200 gram socker
10 gram lakritsgranulat

Vispa äggviteprotein, vatten och lakritssirapen tillsammans med hälften av sockret till en luftig maräng. Tillsätt sedan resten av sockret och vispa tills marängen blir fast igen. Vänd till sist ner lakritsgranulatet.

Torka i ett torkskåp på 56 grader i 2 timmar, alternativt i ugn på 70 grader i ca 3 timmar.

Vitchoklad- och kaffekrisp
50gram vit vahlronachoklad
Maltosec*
Frystorkat kaffe

Smält chokladen i en bunke i ett vattenbad, tillsätt maltosec tills det blir snö liknande pulver, smaka upp med kaffepulver efter önskad smak, frys sedan i några minuter.

*Äggviteprotein kallas även Albumin. Maltosec benämns också som tapiokastärkelse. Båda produkterna finns till försäljning hos till exempel Werners gourmetservice.

Vintips: Dulce Monastrell, Spanien, art. nr. 8412.

Lakritsfestivalen äger rum 21-22 mars i Globen. Mer info här





Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






M&Auml;SSKONTAKTERNA. Uno Hufvudsson och Nettan Sjöman är dem du vänder dig till om du vill ställa ut eller medverka på Gård & Villa-mässan. <br />
MÄSSKONTAKTERNA. Uno Hufvudsson och Nettan Sjöman är dem du vänder dig till om du vill ställa ut eller medverka på Gård & Villa-mässan.

Nyhet – Premiär för Gård & Villa-mässan med Antikt & Vintage

GÅRD&VILLA-MÄSSAN. Det kommer att bli en upplevelse att besöka Gård & Villa-mässan i Billingehov i april! En bostadsmässa fylld med inspiration och erbjudanden som kommer att fylla både dig och ditt hem med vårkänslor.

Läs mer
<br />Besök Gård&Villa-mässan med Antikt&Vintage den 18 och 19 april på Billingehov i Skövde!

Besök Gård&Villa-mässan med Antikt&Vintage den 18 och 19 april på Billingehov i Skövde!




 

Läs mer


Läs mer
UPPSKATTAD KONST.  Med huset färdigt kan Layla Salm ägna all kraft åt sin mer traditionella konst. Här tar nästa verk form. – Det har väl blivit omkring tusen tavlor hittills. Konsten går alltid först, säger hon.

Deras hus är ett konstverk

REPORTAGE. För fyra år sedan såg konstnären Leyla Salm och hennes make Frederik ett ruckel till salu på nätet. De flög från Holland till Sverige för att kolla in det. – Det såg värre ut än väntat. Alltså helt perfekt! Vi köpte det en vecka senare och kort därpå flyttade vi in. Snabba ryck och att sätta igång direkt är min melodi, berättar Leyla.

Läs mer
gårdochvillastripe
TULPANFROSSA. Duka med tulpaner. Plocka fram dina skåpfynd och gör mindre buketter som bildar en helhet.

Ta makten över våren och frossa i tulpaner

INOMHUS. Nu börjar tulpanfrossan på riktigt. Idéer här!

Läs mer
DR&Ouml;MHUS. Caroline och Martin byggde sitt drömhus på landet.

Nu bor Caroline och Martin i sitt drömhus

REPORTAGE. Mitt i skogen på en makalös höjd har Caroline och Martin byggt sitt drömhus. På en plats som innan var helt otillgänglig och med ett brant stup åt öster. Resultatet har efter hårt arbete blivit ett boende med en nästan smärtsam vacker utsikt över sjön Lången.

Läs mer
FULLPACKAT. Paret Joakim Assarsson och Karin Odermatt bor i sin turnébuss en stor del av året.

De bor i en buss - ibland

REPORTAGE. 2011 lämnade de Köpenhamn för Lidköping och teaterdrömen i Härjevad. Tillsammans har de gjort över 100 föreställningar runt om i Sverige under året, och fler lär det bli för komikerduon och paret Joakim Assarsson och Karin Odermatt.

Läs mer
TILLSAMMANS. Agneta och Inge har många gemensamma intressen och trivs med livet på prästgården i Flistad.

Prästbolet – Den anrika prästgården i Flistad

REPORTAGE. För snart 135 år sedan blomstrade Prästbolet i hjärtat av byn Flistad. Här fanns även församlingsexpedition och vindsboende åt tjänstefolket. Sedan några år tillbaka har gården varsamt renoverats av Inge Andersson med familj.

Läs mer
gårdochvillastripe
INBJUDANDE. Sibylle Wolf och Mats Gustafssons fina trädgård är omgiven av olika häckväxter och ett rödmålat staket. Vid grinden växer en klätterhortensia.

Kreativt trädgårdsliv vid foten av Kinnekulle

REPORTAGE. Från svunna dagar då brukssamhället Hällekis var synonymt med Cementa bruk, blommar nu en av de gamla arbetarbostäderna bokstavligen talat. Här har Sibylle Wolf från en Törnrosalik plats skapat en öppen trädgård att njuta av.

Läs mer
KONTRASTER. Christel trivs i det ljusa köket och piffar upp med gula accenter.

Skansen - en gård full av hästar

REPORTAGE. Från begynnelsen med liten röd stuga och litet stall har gården Skansen förvandlats till Tagessons hästparadis. Bakom det stora röda bullerplanket till skydd för motorvägen utanför finner man en värld full av hästar.

Läs mer
DOMPROSTG&Aring;RDEN. – Huset har renoverats varsamt genom åren. Att den gamla pigkammaren och serveringsgången fått ge plats för ett rymligt och modernt kök är ingen nackdel precis, konstaterar Anneli och Robert Lorentzon.

DOMPROSTGÅRDEN. – Huset har renoverats varsamt genom åren. Att den gamla pigkammaren och serveringsgången fått ge plats för ett rymligt och modernt kök är ingen nackdel precis, konstaterar Anneli och Robert Lorentzon.


De tar vid i Domprostgården

REPORTAGE. Ett tag var det tal om att sälja. Men så tog Robert Lorentzon den lediga tjänsten som domprost i Skara och ville bo i Domprostgården, så den blev kvar i pastoratets ägo. – Att bo i tjänstebostad är befriande, kommenterar han.

Läs mer
HISTORISKA VINGSLAG. Jenny och Tomas har förändrat det lilla arrendetorpet till ett harmoniskt hem i jordiga toner.

De renoverade arrendetorpet

REPORTAGE. Från en tvåa i stan till ett rött litet hus på landet blev verkligheten för Jenny och Tomas. Men att det skulle bli just det gamla arrendetorpet var verkligen inte självklart för paret. Vid första anblicken passerade de huset utan större intresse.

Läs mer
ADVENTSFINT. I fina Kvarnegården bor Carina Bergqvist och Magnus Lundell som båda har en förkärlek för att ta tillvara det gamla.

Julmys på gammeldags vis i Kvarnegården

REPORTAGE. Vid kanten av Kvarnegårdens trädgård rinner Simsjöbäcken. På granngården samt på flera gårdar utmed bäcken fanns tidigare kvarnar. Därav namnen på gårdarna i byn. Och i den vackert rödmålade Kvarnegården från 1870 bor Carina Bergqvist och Magnus Lundell.

Läs mer


Läs mer
FRIHET. Keramikern och bildläraren Anna Wennerstrand flyttade från keramiskt arbete på Gustavsberg i Stockholm till egen ateljé i Broddetorp.

Keramikern som har naturen som inspirationskälla

REPORTAGE. När flyttlasset gick från storstadens larm till en gård på Skaraborgsslätten kände Anna en viss skepsis.  Med hänförande utsikt över Hornborgasjön och egen verkstad, med naturen inpå konstaterar hon att det fungerade.

Läs mer
STUGAN. Här råder stillheten. De gamla portarna bakom Lena Strömberg har fått vara kvar för både charmen och värmen.

Harmoniska energier i sekelskifteshuset

REPORTAGE. Efter en biltur på vinst och förlust i jakten efter sitt livs drömhus på landet hittade Jonny och Lena Strömberg äntligen rätt. Ett vackert trähus byggt vid sekelskiftets början. Och allt berodde på en ingivelse som Lena fick.

Läs mer
I STIL. Stina har lagt mycket tid på att hitta inredning som passar huset från 1728.

En herrgård ska det vara

REPORTAGE. ”Ska jag flytta från Stockholm, så ska det vara till en herrgård!” Så skojade Stina Olson med sina vänner. Men idén var sådd och slog rot. Allt tätare kollar på nätet visade ju att en herrgård ju kostade ungefär som en trea i innerstaden…

Läs mer
STILS&Auml;KERT. Med känsla för form och kontrasterande färger har Anita inrett den 200 kvadratmeter stora enplansvillan.

80-talsmurr blev ljust och fräscht

REPORTAGE. När Anita och Niklas Johansson 2010 tog över hans föräldrars hus rådde ursprungets furubruna 80-tal där. En total makeover senare är intrycket ett helt annat.

Läs mer



Mest lästa




Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE