Lyxig trerätters för lakritslovers


Marie Pallhed 2015-12-29

<span><span style=\
KRYDDAN LAKRITS.  Gunnar Frykfors och Douglas Spiik har skapat nyårsmenyn med lakrits i alla 3 rätterna. Foto Natalia Schwarzova.

MAT. Lakrits är en skiljedelare. Antingen gillar du eller också inte. 2015 års lakritsfestivalkockar, Gunnar Frykfors och Douglas Spiik, har skapat denna treärätters festmeny med lakrits som smaksättare i alla tre rätterna.

Sedan 2011 har Lakritsfestivalen varje år haft en ny festivalkock. 2015 bjöd på två som fick dela på uppdraget.

- Vi har båda lång erfarenhet av att använda lakrits i matlagningen, jag började redan i början av 2000-talet, berättar matentreprenören och Rent a Chef-grundaren Gunnar Frykfors.

Trots den stora lakritstrenden är lakrits som krydda ingen nyhet. Lakrits utvinns ur rötterna på baljväxten Lakritsrot, en läkeväxt använd som en arom och krydda sedan tusentals år.

I mat har lakrits en smakförbättrande effekt utan att lakritssmaken ens behöver anas. Bittra smaker tonas ner och smakerna binds samman. ”

-Man blir aldrig fullärd när det gäller lakrits, säger matkreatören Douglas Spiik.

Vinförslagen är framtagna av Fondbergs vinexpert Thomas Östlund.



Hummersoppa med lakrits och krispig fänkål

F&Ouml;RR&Auml;TT. Hummersoppa med lakrits. Foto Receptomaten.
FÖRRÄTT. Hummersoppa med lakrits. Foto Receptomaten.

4 portioner

Hummerbuljong
1 st morot, skalad
1 st palstenacka, skalad
1/2 gul lök, finhackad
2 msk kallpressad rapsolja
200 gram hummerskal, rostade i ugn 10 minuter på 200 grader
2 msk tomatpuré
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
4 msk cognac
1dl vitvin
1 l vatten
3 dl grädde

Skär moroten och palsternackan i små tärningar och skiva löken. Fräs i rapsoljan tills gyllenbruna, tillsätt sedan de rostade hummerskalen. Låt fräsa några minuter. 


Tillsätt tomatpurén och rör om väl, tillsätt sedan cognacen. Låt alkoholen koka bort, detta tar ca 1 minut alternativt tänd eld på cognacen, om möjligt utan att elda upp köket.

Tillsätt lagerbladen, vitpepparn, det vita vinet och vattnet. Låt koka upp och sänk därefter värmen så att buljongen får sjuda i ca 20 minuter.

Sila sedan bort hummerskalen med hjälp av en sil alt durkslag. Tillsätt grädden och låt koka ner till hälften av vätskan. Smaka sedan av med salt och peppar.

Innan servering, mixa soppan tillsammans med en klick gott smör. Detta gör soppan glansig, rik och mer attraktiv genom sin skumkrona.

Rotfrukter
1 st morot, skalad och tärnad
1 st palsternacka, skalad och tärnad
2 msk kallpressad rapsolja
1 tsk lakritspulver av god kvalitet

Fräs ihop ingredienserna och smaka upp med salt och peppar.

Krispig fänkål
1 st fänkål
1 msk citronjuice

Skölj fänkålen och skiva så tunt som möjligt med kniv eller om du har en mandolin. Lägg i isvatten, detta gör fänkålen krispig. Smaka av med citronjuicen.

Vintips: Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc, Sydafrika, art. nr. 2085.



Citrongravad torsk, komprimerad gurka och morot, skum på gurka och morot, lakrits- och citrondressing, riven lakrits- och långpeppargelé och olika skott

HUVUDR&Auml;TT. Citrongravad torsk med lakrits. Foto Receptomaten.
HUVUDRÄTT. Citrongravad torsk med lakrits. Foto Receptomaten.

4 portioner 

Torsken
200 gram torskrygg
1 st citron, saft och cest
2 msk flingsalt
2 msk socker

Skiva torsken så tunt som möjligt utan att skivorna trasas sönder, strö sedan över sockret, salt, cest och saft över torsken, placera skivorna sedan i en vakuumpåse och vakuumpaketera hårt, låt ligga i kyl tills serverad.


Gurka och morot
1/2 gurka
1 st morot
0,5 dl kallpressad rapsolja
2 msk champagnevinäger
Flingsalt

Skölj gurkan och moroten. Skala moroten och gröp därefter ut kulor av både moroten och gurkan med hjälp av ett kuljärn. Tänk på att spara allt svinn.

Lägg de färdiga kulorna i en gräddsifon och tillsätt oljan, vinägern och smaka av med salt. Sätt in 2 luftpatroner i sifon och låt stå i 10 minuter. Töm sedan ut luften och spritsa ut innehållet på tallriken. Droppa vinägretten över rätten.

Skum på gurka & morot
Svinnet från morot och gurka
1 dl vatten
1 dl grädde
1 tsk champagnevinäger
Flingsalt
6 gram Pro espuma*

Tag alla ingredienser och mixa i en glasmixer, sila av vätskan, fyll gräddsifon, tillsätt 1 luftpatron, skaka lätt.

Riven lakrits- och långpeppargelé
0,25 l vatten
10 gram lakritspulver
5 gram Gellan gum*
Långpeppar, nyriven efter smak
Flingsalt

Vispa ner Gellan gum i kallvatten. Använd inte en handmixer till detta moment.

Koka upp vätskan och tillsätt lakritspulver, långpeppar och smaka av med salt. När vätskan kokat ihop så häll den i en rund form och sätt på kylning.

När den stelnat går det bra att riva gelén över den färdiga rätten.

Salladsskott
Blandade skott som till exempel ängssyra, senaps ört och ärtskott. Nu är rätten klar att montera.

*Proespuma är en skumskapare och Gellan gum ger fasta geléer som tål hög värme och kan till exempel grillas. Båda produkterna finns till försäljning hos till exempel Werners gourmetservice.

Vintips: Villa Maria Private Bin Riesling, Nya Zeeland, beställningssortimentet art. nr. 84617



Bakad choklad, lakritsmaräng, vit choklad- och kaffekrisp

EFTERR&Auml;TT. Chokladbakelse med lakritsmaräng. Foto Receptomaten.
EFTERRÄTT. Chokladbakelse med lakritsmaräng. Foto Receptomaten.

4 portioner 

Chokladfondant
225 gram mörk Vahlronachoklad
225 gram smör
4 ägg
4 äggulor
70 gram strösocker
35 gram vetemjöl

Hacka chokladen smått och skär smöret i tärningar lägg i en bunke och smält ihop i ett vattenbad på spisen. Vispa ägg, äggulor och socker poröst, häll sedan ner choklad blandningen i ägg smeten.

Sikta ner mjölet och låt smeten vila 20 minuter i kylen. Fyll sedan önskad smörad & sockrad portionsform, baka i 5-8 minuter i ugn på 220 grader.

Lakritsmaräng 
10 gram äggviteprotein*
70 gram vatten
30 gram lakritspaste eller sirap
200 gram socker
10 gram lakritsgranulat

Vispa äggviteprotein, vatten och lakritssirapen tillsammans med hälften av sockret till en luftig maräng. Tillsätt sedan resten av sockret och vispa tills marängen blir fast igen. Vänd till sist ner lakritsgranulatet.

Torka i ett torkskåp på 56 grader i 2 timmar, alternativt i ugn på 70 grader i ca 3 timmar.

Vitchoklad- och kaffekrisp
50gram vit vahlronachoklad
Maltosec*
Frystorkat kaffe

Smält chokladen i en bunke i ett vattenbad, tillsätt maltosec tills det blir snö liknande pulver, smaka upp med kaffepulver efter önskad smak, frys sedan i några minuter.

*Äggviteprotein kallas även Albumin. Maltosec benämns också som tapiokastärkelse. Båda produkterna finns till försäljning hos till exempel Werners gourmetservice.

Vintips: Dulce Monastrell, Spanien, art. nr. 8412.

Lakritsfestivalen äger rum 21-22 mars i Globen. Mer info här





Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






INBJUDANDE. Sibylle Wolf och Mats Gustafssons fina trädgård är omgiven av olika häckväxter och ett rödmålat staket. Vid grinden växer en klätterhortensia.
INBJUDANDE. Sibylle Wolf och Mats Gustafssons fina trädgård är omgiven av olika häckväxter och ett rödmålat staket. Vid grinden växer en klätterhortensia.

Kreativt trädgårdsliv vid foten av Kinnekulle

REPORTAGE. Från svunna dagar då brukssamhället Hällekis var synonymt med Cementa bruk, blommar nu en av de gamla arbetarbostäderna bokstavligen talat. Här har Sibylle Wolf från en Törnrosalik plats skapat en öppen trädgård att njuta av.

Läs mer
Bad och värme

Lindhome

KONTRASTER. Christel trivs i det ljusa köket och piffar upp med gula accenter.

Skansen - en gård full av hästar

REPORTAGE. Från begynnelsen med liten röd stuga och litet stall har gården Skansen förvandlats till Tagessons hästparadis. Bakom det stora röda bullerplanket till skydd för motorvägen utanför finner man en värld full av hästar.

Läs mer
HTH i flödet t o m juli


Fribergs

Borgunda i flödet

Välkommen till oss!

Läs mer här >>
Skövde bilringar i flödet t o m oktober


Flämslätt kursgård

XL Tibro

TILLSAMMANS. Agneta och Inge har många gemensamma intressen och trivs med livet på prästgården i Flistad.

Prästbolet – Den anrika prästgården i Flistad

REPORTAGE. För snart 135 år sedan blomstrade Prästbolet i hjärtat av byn Flistad. Här fanns även församlingsexpedition och vindsboende åt tjänstefolket. Sedan några år tillbaka har gården varsamt renoverats av Inge Andersson med familj.

Läs mer
Tj tak i flödet

TIDL&Ouml;S DESIGN. – Vi på Lindhome kök har en kärlek till tidlös design som lever med huset. Till det svenskt gedigna, till hantverket i alla led, till massivt trä och till noggrannhet, säger Sara Svartvik, Carl-Johan Lindholm och Emil Bladh.

Annonssida

I Lindhomes köksutställning är det gedigna bjälkar i taket

MARKNADSPLATS, Det finns knappast något mer svenskt än landskapet vid vackra Vallevägen i Timmersdala. Och här - i en rödmålad lada - har Carl-Johan Lindholm gjort något ovanligt. Han har byggt en köksutställning med en hantverkskänsla så genuin att du upplever den i varje detalj.

Läs mer
Colorama 500 i flödet t o m 23 november

HISTORISKA VINGSLAG. Jenny och Tomas har förändrat det lilla arrendetorpet till ett harmoniskt hem i jordiga toner.

De renoverade arrendetorpet med fingertoppskänsla

REPORTAGE. Från en tvåa i stan till ett rött litet hus på landet blev verkligheten för Jenny och Tomas. Men att det skulle bli just det gamla arrendetorpet var verkligen inte självklart för paret. Vid första anblicken passerade de huset utan större intresse.

Läs mer
H&Auml;ST&Auml;LSKARE. - Det är vår passion för hästar och vår önskan att dessa ska färdas så komfortabelt och säkert som möjligt som driver oss och FA-Trailer, säger Sofia och Andreas Forsström.

Annonssida

Sveriges bredaste sortiment av hästtransporter finns i Mariestad

MARKNADSPLATS. FA-Trailers sortiment av hästtransporter är helt unikt. Hos Andreas och Sofia Forsström hittar du allt från de mindre hästtransporterna till de riktigt 26-ton tunga C-lastbilarna för häst. Och däremellan B-kortsbilarna och de kombinerade hästtransporterna som också innehåller en bodel. – Fri leverans gäller över hela Sverige.

Läs mer
FRIHET. Keramikern och bildläraren Anna Wennerstrand flyttade från keramiskt arbete på Gustavsberg i Stockholm till egen ateljé i Broddetorp.

Keramikern som har naturen som inspirationskälla

REPORTAGE. När flyttlasset gick från storstadens larm till en gård på Skaraborgsslätten kände Anna en viss skepsis.  Med hänförande utsikt över Hornborgasjön och egen verkstad, med naturen inpå konstaterar hon att det fungerade.

Läs mer
STUGAN. Här råder stillheten. De gamla portarna bakom Lena Strömberg har fått vara kvar för både charmen och värmen.

Harmoniska energier i sekelskifteshuset

REPORTAGE. Efter en biltur på vinst och förlust i jakten efter sitt livs drömhus på landet hittade Jonny och Lena Strömberg äntligen rätt. Ett vackert trähus byggt vid sekelskiftets början. Och allt berodde på en ingivelse som Lena fick.

Läs mer
I STIL. Stina har lagt mycket tid på att hitta inredning som passar huset från 1728.

En herrgård ska det vara

REPORTAGE”Ska jag flytta från Stockholm, så ska det vara till en herrgård!” Så skojade Stina Olson med sina vänner. Men idén var sådd och slog rot. Allt tätare kollar på nätet visade ju att en herrgård ju kostade ungefär som en trea i innerstaden…

Läs mer
STILS&Auml;KERT. Med känsla för form och kontrasterande färger har Anita inrett den 200 kvadratmeter stora enplansvillan.

80-talsmurr blev ljust och fräscht

REPORTAGE. När Anita och Niklas Johansson 2010 tog över hans föräldrars hus rådde ursprungets furubruna 80-tal där. En total makeover senare är intrycket ett helt annat.

Läs mer
”&Aring;T R&Auml;TT H&Aring;LL”. En speciell sak med &Aring;sebacken är att det beställdes ingång åt Varola-hållet och inte mot Skövde. – Vi har behållit den lösningen och uteplatsen här är härlig att äta frukost på varma sommarmorgnar, berättar &Aring;ke och Reidun Söderqvist.

Törnrosahus väcktes till nytt liv

REPORTAGE. I elva år stod gården Åsebacken utanför Skövde övergiven och ouppvärmd, men fullt möblerad. Under sommaren 2016 fick den nya ägare och ett halvår senare var det inflyttningsklart.

Läs mer
HITFLYTTADE. En vägg i vardagsrummet togs bort för att ge mer luft och ljus inomhus. När Heike och Axel Nuss ändå höll på satte de förstås sin egen prägel på hela miljön där. – Bordet är en enda skiva ek från Tyskland, berättar de.

De hittade friden i skogen

REPORTAGE ”Någonstans i Sverige.” Det var ett av kriterierna när Heike och Axel Nuss från Tyskland sökte det perfekta boendet. Nära sjö, avskilt i naturen, rymliga lokaler för ateljé och inte för dyrt var de andra. Allt detta fann de utanför Beateberg.

Läs mer
RENOVERAT. Den jättelika verandan är idag Svanängens mest utmärkande särdrag. – Här ute äter vi i stort sett alla måltider under sommarmånaderna, berättar Anna Stenberg.

Bytte karriär och skapade drömboende

REPORTAGE. Att Anna Stenberg hamnade i Karlsborg är inte så märkligt. Hon var ju officer i sin förra karriär. Men så bestämde hon sig för att följa sin längtan att ägna sig åt något mer kreativt. Vid det laget hade hon redan träffat sin Patric och hunnit rota sig ordentligt i trakterna. – Karlsborg är ju fantastisk och har stor utvecklingspotential, säger hon.

Läs mer
&Auml;NDRAT SIG. ”Aldrig att jag bor på landet” sade &Aring;sa Blomqvist. Men Mattias tyckte att de väl ändå kunde titta på huset. – Nu både bor och jobbar hon här, säger Mattias och ler.

De blev med bostad och café

REPORTAGE. När Åsa och Mattias Blomqvist hade tänkt bygga nytt fick de tips om Mellomgården vid Norra Lundby. En gård med ett nedlagt café… Åsa var minst sagt skeptisk.– Men så fort vi klev in genom entrén och via dubbeldörrarna in till det stora vardagsrummet med utsikt mot Hornborgasjön visste jag: Här vill jag bo! säger hon.

Läs mer



Mest lästa




Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE