Cannelloni med trattisar och västerbottensost


Marie Pallhed 2016-03-27

VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

MAT. Inget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

4 portioner

Tomatsås
1 vitlöksklyfta
olivolja
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk strösocker
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk balsamvinäger
salt och peppar

Rullar
5 dl färska trattkantareller
3 dl hackade färska champinjoner
smör
1 gul lök
2 stora morötter
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
500 g keso
en halv kruka färsk timjan
8-12 färska lasagneplattor

3 dl västerbottensost

1) Börja med tomatsåsen. Hacka vitlöksklyftan och fräs i lite olja i en kastrull. Häll på tomatpuré och fräs en minut till. Tillsätt övriga ingredienser till såsen förutom salt och peppar och låt såsen stå och koka sig god under tiden du gör det andra. Smaka av med salt och peppar.

2) Rensa och hacka svamp (alternativt tina) och fräs den i smör i en stor stekpanna.

3) Riv lök och morot grovt, och ös ner i stekpannan. Tillsätt vitlök, och fräs i någon minut till. Smaka av med salt och peppar.

4) Ta av stekpannan från plattan och blanda ner keso och timjan.

5) Lägg en klick på cirka 3 msk fyllning i ena kortsidan av en lasagneplatta och rulla ihop till en rulle. Lägg rullen i en ugnsfast form med skarven nedåt. Fortsätt likadant tills plattor och fyllningen är slut.

6) Häll tomatsåsen äver rullarna. Toppa med riven västerbottensost. Gratinera i ugnen enligt anvisning på lasagneplatspaketet, cirka 20 minuter.

Receptet är hämtat ur boken "Mera vego - mat för hela familjen" skriven av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Foto Ulrika Pousette. 





Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






<span>GRILLFIKA. Samla vännerna för grillmys utomhus med läcker fika. </span>
GRILLFIKA. Samla vännerna för grillmys utomhus med läcker fika. 

Grilla smores i vinter: 3 versioner av grillfikan du måste prova

MAT. På vintern är det extra härligt att unna sig mumsigt grillade smores under en fikapaus i skogen eller ute i snön. Smores är en förkortning av “some more” vilket är en beskrivning av känslan du får när du äter dessa godingar, du vill bara ha mer och mer. Här tre olika sätt att tillaga smores; Det traditionella sättet, en lite lyxigare version med oreos samt en med smördeg för frasiga marshmallow-choklad-minipajer.

Läs mer
KYLSK&Aring;PSKALLT. Färska örterna dill, persilja och gräslök håller längre om du förvarar dem i kylskåpet. Foto Elgiganten.

Kylskåpet ger dill, persilja och gräslök ett längre liv

MAT. Vissnar örterna bara dagar efter att du köpte dem? Här är tipsen som ger tre av de vanligaste örterna ett längre liv.

Läs mer
KYLSK&Aring;PSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs mer
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

Cannelloni med trattisar och västerbottensost

MATInget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

Läs mer
EGEN B&Ouml;NA. Det är enkelt att koka egna bönor. Lägg dem i blöt på morgonen, dra iväg och få något gjort på jobbet och koka bönorna på kvällen. Smidigt att frysa in och tinar blixtsnabbt under rinnande vatten. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

Bästa köttfria måndagsmaten - Böngryta Provencale

MAT Köttfri måndag. Ja gärna. Men kruxet är att maten inte får ta...

Läs mer
KRISPIG. Nej, den blir inte seg pizzan som bakas på knäckebröd. Tvärtom. Här recept på 3 toppgoda pizzor som är superenkla att göra.

Fredagsmysets godaste pizza gör du enkelt på knäckebröd

MAT. Josef Hakimi vet hur en pizza ska smaka. Han är nordisk mästare i pizzabakning och medlem i svenska pizzabagarlandslaget. Här tipsar han om pizzan som knäcker. Den som enkelt bakas på knäckebröd.

Läs mer
#NU BYTER VI &Auml;PPELRECEPT MED VARANDRA. Vilket är ditt godaste äppelfikabröd? Dela med dig i kommentarerna nedan. Och låt fler smaka.

Redaktörens godaste äppelfika-recept - plus läsarrecept i kommentarerna

MAT.  När barnen var små gick vi till Öppna Förskolan som kyrkan då anordnade. Där bjöd härliga Annelie oss alla på denna riktigt goda och lättbakade äppelkaka. Gräddas i långpanna och pefekt när man är många som ska njuta.

Läs mer
SNABBPASTA. Otroligt god vegetarisk pastarätt som är superenkel att tillaga. Foto: Gröna Kassen.

10-minute baby a la carte - Linsbolognese med pasta

MAT Att införa Meatless Monday som rutin är ett enkelt sätt att låta gommen pröva nya smaker och samtidigt dra ner en aning på köttätandet. Av hälso- och/eller miljöskäl. Här recept på goda, snabba, billiga linsbolognesen som garanterat får dig att vilja äta mer vegetariskt.

Läs mer
MATBUDGET. Beräkningarna utgår från vad näringsriktig mat kostar per månad och person.

Så mycket kostar din mat varje månad

MAT. En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna.

Läs mer
FRYS IN. Ibland hinner man helt enkelt inte använda upp all mat innan sista förbrukningsdagen närmar sig. Då är frysen hjälten som räddar maten från soporna. Foto Pixabay.

11 otippade matvaror du faktiskt kan frysa

MAT. Vin, brie, vispad grädde och ägg. Har du siktet inställt på soporna? Släng inte, stoppa i frysen i stället! Här är 11 matvaror du inte trodde du kunde frysa. 

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE