Vänd kylskåpet upp och ner


Marie Pallhed 2017-11-29

KYLSKÅPSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.
KYLSKÅPSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.


Matsvinn är ett stort miljöproblem, men också ett problem för den egna plånboken. Vi slänger mat som aldrig förr, ofta utan att lukta eller smaka på maten innan den åker i soporna. Men vi hanterar också livsmedel på ett felaktigt sätt och låter den bli dålig i onödan. Det menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Ett stort problem är att vi har noll koll på kylskåpstemperaturen och att många svenska kylskåp faktiskt är ”felvända”.

Många kylskåp i svenska hem har några år på nacken och saknar avancerade fläktsystem som cirkulerar luften i skåpet. Det innebär att det är klart kallast i nedre delen av kylskåpet och varmast upptill. Så, vad innebär det? Det innebär att det allra flesta av oss förvarar potatis, sallad och frukt där temperaturen är som lägst och känsliga produkter som leverpastej och mejerivaror där det är som varmast. Det kan skilja upp till fem grader mellan hyllorna därhemma.

-Man kan faktiskt fundera på varför de är konstruerade så, säger Per Jonasson, vd för Svenska kyl och värmepumpföreningen. -Så som kylskåpen är uppbyggda är det mest logiska att förvara potatis, grönsaker och dylikt i lådorna längst ned, vilket i äldre kylskåp faktiskt kan vara rent förödande om man är rädd om sina livsmedel. Vänd på kylen, det är mitt råd, säger Per Jonasson.

Var tredje vet inte hur kallt det ska vara i kylskåpet
Var fjärde svensk man och var tredje kvinna uppger att de inte har någon aning om vilken temperatur ett kylskåp bör hålla. Bara drygt hälften av både män och kvinnor vet hur många grader det är i deras eget kylskåp.

-Temperaturen i ett kylskåp bör vara mellan fyra och fem grader för att livsmedlen skall uppnå maximal hållbarhet och hygien. Många har alldeles för varmt i sina kylskåp hemma. Kalla mig gärna något av en temperaturnörd, men med rätt temperatur vid rätt tidpunkt och på rätt plats så blir både vi som individer och miljön vinnare på sikt, avslutar Per Jonasson.

Så länge håller följande livsmedel vid förvaring vid +4 grader*:
Mjölk 7 dagar efter bäst-föredatum (nästan dubbelt så länge som vid +8 grader)
Kokt pasta Minst fem dagar
Kokt ris Minst fem dagar
Yoghurt 7-10 dagar efter bäst-föredatum
Tomater Mår bäst vid förvaring kring +14 grader och skall alltså inte alls förvaras längst ned i kylskåpet!

Tipsa en vän     Skriv ut



SKIPPA BANTNINGEN. Lite smalare ingredienser i julmaten plus en tabell som visar hur lång promenaden måste vara gör det lättare att hålla vikten i jul. Allt laddar du ner här nedan.
SKIPPA BANTNINGEN. Lite smalare ingredienser i julmaten plus en tabell som visar hur lång promenaden måste vara gör det lättare att hålla vikten i jul. Allt laddar du ner här nedan.

Laga lättare julmat - recepten laddar du ner här

MAT. 38 % av alla svenskar går upp minst 2 kg under julen och andra högtider. Undvik det genom att promenera och laga lättare julmat. Här laddar du ner Janssons lätta frestelse, magra köttbullar, saffranslax samt ytterligare 9 smala recept. Plus en "stegräknare".

Läs mer
Falbygdens ost i flödet t o m december


KYLSKÅPSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs mer
LYX. Grönkålspaj med västerbottensost och valnötter. Godaste matpajen i vinter.

Testa Hannus goda grönkålspaj - helt oemotståndlig

MAT. Grönkål är höst- och vintermat med fin fräschör och vitaminer. Använd grönkål i sallader och i varm mat hela säsongen. Eller i en paj med västerbottensost. Den blir hur delikat som helst. Perfekt på en buffé.

Läs mer
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

Cannelloni med trattisar och västerbottensost

MATInget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

Läs mer
EGEN BÖNA. Det är enkelt att koka egna bönor. Lägg dem i blöt på morgonen, dra iväg och få något gjort på jobbet och koka bönorna på kvällen. Smidigt att frysa in och tinar blixtsnabbt under rinnande vatten. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

Bästa köttfria måndagsmaten - Böngryta Provencale

MAT Köttfri måndag. Ja gärna. Men kruxet är att maten inte får ta...

Läs mer
KRISPIG. Nej, den blir inte seg pizzan som bakas på knäckebröd. Tvärtom. Här recept på 3 toppgoda pizzor som är superenkla att göra.

Fredagsmysets godaste pizza gör du enkelt på knäckebröd

MAT. Josef Hakimi vet hur en pizza ska smaka. Han är nordisk mästare i pizzabakning och medlem i svenska pizzabagarlandslaget. Här tipsar han om pizzan som knäcker. Den som enkelt bakas på knäckebröd.

Läs mer
#NU BYTER VI ÄPPELRECEPT MED VARANDRA. Vilket är ditt godaste äppelfikabröd? Dela med dig i kommentarerna nedan. Och låt fler smaka.

Redaktörens godaste äppelfika-recept - plus läsarrecept i kommentarerna

MAT.  När barnen var små gick vi till Öppna Förskolan som kyrkan då anordnade. Där bjöd härliga Annelie oss alla på denna riktigt goda och lättbakade äppelkaka. Gräddas i långpanna och pefekt när man är många som ska njuta.

Läs mer
SNABBPASTA. Otroligt god vegetarisk pastarätt som är superenkel att tillaga. Foto: Gröna Kassen.

10-minute baby a la carte - Linsbolognese med pasta

MAT Att införa Meatless Monday som rutin är ett enkelt sätt att låta gommen pröva nya smaker och samtidigt dra ner en aning på köttätandet. Av hälso- och/eller miljöskäl. Här recept på goda, snabba, billiga linsbolognesen som garanterat får dig att vilja äta mer vegetariskt.

Läs mer
MATBUDGET. Beräkningarna utgår från vad näringsriktig mat kostar per månad och person.

Så mycket kostar din mat varje månad

MAT. En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna.

Läs mer
FRYS IN. Ibland hinner man helt enkelt inte använda upp all mat innan sista förbrukningsdagen närmar sig. Då är frysen hjälten som räddar maten från soporna. Foto Pixabay.

11 otippade matvaror du faktiskt kan frysa

MAT. Vin, brie, vispad grädde och ägg. Har du siktet inställt på soporna? Släng inte, stoppa i frysen i stället! Här är 11 matvaror du inte trodde du kunde frysa. 

Läs mer



Mest lästa




Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE