11 otippade matvaror du faktiskt kan frysa


Marie Pallhed 2016-02-16

FRYS IN. Ibland hinner man helt enkelt inte använda upp all mat innan sista förbrukningsdagen närmar sig. Då är frysen hjälten som räddar maten från soporna. Foto Pixabay.
FRYS IN. Ibland hinner man helt enkelt inte använda upp all mat innan sista förbrukningsdagen närmar sig. Då är frysen hjälten som räddar maten från soporna. Foto Pixabay.

MAT.  Vin, brie, vispad grädde och ägg. Har du siktet inställt på soporna? Släng inte, stoppa i frysen i stället! Här är 11 matvaror du inte trodde du kunde frysa. 

>> Mjölk
Mjölk går bra att frysa, men smaken och konsistensen kan påverkas.

Bäst är att frysa in mjölken i en oöppnad förpackning och inte ha den i frysen längre än tre månader.

När du fryser mjölken expanderar volymen något, lämna därför lite extra plats i behållaren som du fryser in mjölken i så är problemet löst. Oöppnade mjölkpaket kan du lägga direkt i frysen. När du vill använda mjölken är det bäst att tina den långsamt i kylskåpet.

>> Grädde
Vispgrädde och kaffegrädde går att frysa och använda i matlagning, men den går inte att vispa eller ha i kaffet.

Frys in som iskuber som är lätta att ta fram och ha i maten.

Du kan faktiskt också frysa in vispad grädde, den kan bli lite torr när du tar fram och tinar den, men blir bra efter omrörning.

>> Smör
Du kan absolut frysa in smör för både mackan och bakningen.


Frys in smöret i tätslutande plastpåse. När du behöver smör, ta bara fram det och låt tina i kylskåp över natten.

Smör med 80 procent fetthalt håller runt tre månader i frysen, för att vara på den säkra sidan.

>>Valnötter
Valnötter härsknar fort. Du kan frysa in skalade valnötter i en tätslutande bytta och förlänga hållbarheten. Plocka upp efter behov.

>> Brie och andra ostar
Det flesta ostar går bra att frysa.

Smaken förändras inte men grynpipiga ostar som Svecia och Prästost och gräddostar blir smuliga och svåra att hyvla.

Bäst lämpar sig rundpipig ost som Herrgård för frysen. Dessertostar som brie och camembert är bara att stoppa i frysen. Lägg osten i aluminiumfolie och plastpåse.

Frys snabbt, tina långsamt. Osten håller i minst tre månader i frysen.

>> Keso
Keso går att frysa men den blir lite torrare i konsistensen när du tar upp och tinar den. Ska du baka på den eller göra ostkaka är det inga konstigheter att frysa keso. Frys snabbt, tina långsamt.

>>Pesto
Pesto är bara att frysa. Smakar nästan som nygjord när du tinar den.

>> Färska örter
Hacka, frys in i påsar och ta fram och använd i matlagningen.

>> Vin
Vinslattar kvar? Frys in som iskuber och använd när du lagar mat.

>>Ägg
Ägg går att frysa. Knäck äggen i en skål, rör om och häll upp i en fryspåse eller som iskuber. 

Du kan också frysa in äggvitor och gulor separat Perfekt att ha till hands när du bakar.

>>Frukt och färskpressat
Färskpressad juice går utmärkt att frysa i upp till 6 månader. 

Ta fram juicen, tina och drick.

Källa kokaihop.se


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






KYLSKÅPSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.
KYLSKÅPSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs mer
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

Cannelloni med trattisar och västerbottensost

MATInget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

Läs mer
EGEN BÖNA. Det är enkelt att koka egna bönor. Lägg dem i blöt på morgonen, dra iväg och få något gjort på jobbet och koka bönorna på kvällen. Smidigt att frysa in och tinar blixtsnabbt under rinnande vatten. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

Bästa köttfria måndagsmaten - Böngryta Provencale

MAT Köttfri måndag. Ja gärna. Men kruxet är att maten inte får ta...

Läs mer
KRISPIG. Nej, den blir inte seg pizzan som bakas på knäckebröd. Tvärtom. Här recept på 3 toppgoda pizzor som är superenkla att göra.

Fredagsmysets godaste pizza gör du enkelt på knäckebröd

MAT. Josef Hakimi vet hur en pizza ska smaka. Han är nordisk mästare i pizzabakning och medlem i svenska pizzabagarlandslaget. Här tipsar han om pizzan som knäcker. Den som enkelt bakas på knäckebröd.

Läs mer
#NU BYTER VI ÄPPELRECEPT MED VARANDRA. Vilket är ditt godaste äppelfikabröd? Dela med dig i kommentarerna nedan. Och låt fler smaka.

Redaktörens godaste äppelfika-recept - plus läsarrecept i kommentarerna

MAT.  När barnen var små gick vi till Öppna Förskolan som kyrkan då anordnade. Där bjöd härliga Annelie oss alla på denna riktigt goda och lättbakade äppelkaka. Gräddas i långpanna och pefekt när man är många som ska njuta.

Läs mer
SNABBPASTA. Otroligt god vegetarisk pastarätt som är superenkel att tillaga. Foto: Gröna Kassen.

10-minute baby a la carte - Linsbolognese med pasta

MAT Att införa Meatless Monday som rutin är ett enkelt sätt att låta gommen pröva nya smaker och samtidigt dra ner en aning på köttätandet. Av hälso- och/eller miljöskäl. Här recept på goda, snabba, billiga linsbolognesen som garanterat får dig att vilja äta mer vegetariskt.

Läs mer
MATBUDGET. Beräkningarna utgår från vad näringsriktig mat kostar per månad och person.

Så mycket kostar din mat varje månad

MAT. En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna.

Läs mer
FRYS IN. Ibland hinner man helt enkelt inte använda upp all mat innan sista förbrukningsdagen närmar sig. Då är frysen hjälten som räddar maten från soporna. Foto Pixabay.

11 otippade matvaror du faktiskt kan frysa

MAT. Vin, brie, vispad grädde och ägg. Har du siktet inställt på soporna? Släng inte, stoppa i frysen i stället! Här är 11 matvaror du inte trodde du kunde frysa. 

Läs mer
<span><span style=\

Lyxig trerätters för lakritslovers

MAT. Lakrits är en skiljedelare. Antingen gillar du eller också inte. 2015 års lakritsfestivalkockar, Gunnar Frykfors och Douglas Spiik, har skapat denna treärätters festmeny med lakrits som smaksättare i alla tre rätterna.

Läs mer
P&Aring; EGEN RISK. Otroligt god efterrätts- eller fikapaj med chiafrön och lakrits.<br /><br />

Hallonpajen med lakrits som nockar alla

MAT. Godaste hallonlakritspajen gör du utan vetemjöl eller ugn. Otroligt god.

Läs mer



Mest lästa




Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE