Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Med återbrukat har de skapat ett drömhem


Anita Johansson 2022-04-29

MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Den gamla arbetarbostaden som en gång uppfördes åt anställda på kalkstensbruket ett stenkast bort, hade inte gjort mycket väsen av sig de senaste decennierna.

Den forna trädgården som en gång formats av kärlek hade gått i träda då Fredrik och Jesper som letade ny bostad fick ett tips om huset av en vän i trädgårdsföreningen och beslöt sig för att ta en titt.


 - När jag fick tipset tänkte jag direkt att det finns väl inget hus där. Det syntes knappt bakom all växtlighet och det krävdes nästan en machete för att ta sig fram, berättar Fredrik och fortsätter:

-  Jag strövade omkring där ett bra tag och senare på kvällen åkte vi tillbaka tillsammans och tyckte båda att det var ett jättemysigt ställe, men jösses vad mycket att göra.


KÄRLEKSFULLT ARBETE. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på sitt älskade hus.
KÄRLEKSFULLT ARBETE. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på sitt älskade hus.

Från det att paret ringt ägaren och berättat att de var spekulanter dröjde det inte länge förrän de stod som lyckliga ägare 2019.

Dessförinnan hade de fått en grundlig genomgång av trädgården där ägaren hade berättat om alla växter som fanns och fått ta del av husets historia sedan 1916. Nu var det bara att kavla upp ärmarna och göra det beboligt. Men var startar man? Jesper berättar:

- Vi började med sovrummet på övervåningen. Det fanns till exempel ingen el indragen på övre plan, så vi började med det. Huset rymde två bostäder från början och på övervåningen fanns ett kök med vedspis och ett mindre sovrum.

Under tre månader ägnades nätter och kvällar åt renoveringsarbete för att kunna flytta in så snart som möjligt. Lagom till jul 2019 var övervåningen klar.

Då återstod nedre våning och ett avloppsbyte. För att komplettera den direktverkande elen renoverades murstocken och en ny kamin sattes in.

- Vi har valt att gå varsamt fram med nytt byggmaterial. Utanpå de gamla skivorna med tapeter satte vi helt enkelt upp en vävtapet som vi målade på. Tak och golvlister bytte vi däremot för att få tillbaka den gamla stilen, säger Fredrik och Jesper fyller i:

-  I taket satte jag upp tak-klossar i hörnen, bara för att jag är så dålig på att gera lister. Men enligt en god vän som är byggnadsingenjör ska man inte använda vattenpass i gamla hus.

Det är ju inte direkt någon myt att gamla hus är sneda och vinda men det tycker Fredrik och Jesper bara är charmigt. Huset har en lång historia och har en påtaglig själ som sitter i väggarna och därför har de använt sig av återbrukat material så långt det går.

På Blocket och Facebook har de hittat både marksten och mursten och äldre ting har också fått sin givna plats i hemmet. Fredrik igen:

- Det mesta återbruket har egentligen skett i trädgården. Vi har använt mycket olika slags sten som var tänkt att kastas och även bytt material med våra grannar. Ett tips är att gå med i olika ”bygrupper” på Facebook. Det är mycket som bara kastas som går att använda så våga prata med folk, våga fråga, det är viktigt!


I SALONGEN. Inredningen i salongen är en mix mellan gammalt och nytt.
I SALONGEN. Inredningen i salongen är en mix mellan gammalt och nytt.

Även om huset i stort sett är klart verkar det finnas nya projekt på gång. Ute i trädgården pågår parallella arbeten. En påbörjad pizzaugn ska färdigställas.

Trädgården håller på att vakna till liv och här kommer snart tusentals vårlökar att gå i blom. Dessutom ska krukväxter som fått övervintra frostfritt flyttas ut och förgylla helheten. Att det är mycket jobb kan man förstå men hur lyckas man få det att fungera tillsammans?

- Jag hade länge letat efter någon som har samma dröm och arbetsmoral som jag. Särskilt när man ska köpa ett hus att renovera. Så när vi träffades kändes det så rätt. Vi är båda arbetsmyror och gör mycket tillsammans men det är också viktigt med tid isär, säger Fredrik.

Men vad gör ni när ni inte renoverar och gräver i trädgården?
- Vi gör inget annat, säger Jesper och Fredrik instämmer:

- Det här är vår livsstil. Visst kan vi slappa framför TV:n ibland men då  brukar vi samtidigt  leta byggmaterial och idéer på plattan.

Jesper och Fredrik finns  på Instagram @melldala



FLER BILDER. Ännu fler bilder från Jespers och Fredriks inspirerande hem finns i det tryckta magasinet av Gård & Villa. Klicka på bilden som kommer du till webbupplagan av magasinet.



Tipsa en vn Skriv ut



BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
TRÄDGÅRDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.

Börja trädgårdssäsongen nu -  ta sticklingar av pellisarna

UTOMHUSÄr dina pelargoner rangliga? Ser de lite halvtrötta ut? Klipp ner dem nu så blir de riktigt fina i sommar. Och passa på att klona pellisarna. Att ta sticklingar är hur enkelt som helst.

Läs mer
PREPPINGFRÅGOR. Vem hämtar barnen på förskolan när telefonerna inte funkar? Var ses ni? Hur fixar ni middagen utan ström? Hur håller ni värmen? Hur går ni på toa? Hur få del av samhällsinformationen? Foto MSB.

JUST NU. Om strömmen går under en längre period kommer du inte att få vatten ur kranen, kunna laga mat eller ladda din mobil. Men det händer väl inte, eller?

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE