Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården


Anita Johansson 2022-05-27

ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

När Kristians farmor köpte Måsebo 1939 hade hon en dröm om att bli bonde. Hon skulle flytta från Stockholm för att bosätta sig i Skaraborg. Men kärleken kom emellan och hon återvände till Stockholm igen. Huset behöll hon dock som sommarbostad och marken arrenderades ut.

– Kristians pappa tillbringade sommarloven på Måsebo tillsammans med övriga i familjen, berättar Katarina som för dagen är hemma med döttrarna Kajsa och Klara och hon fortsätter:

- Han ville bosätta sig på Måsebo och bruka gården och läste därför på Sötåsen.

GOTT OM PLATS. I det stora sällskapsrummet på övre plan kan man sjunka ner i den ljusa soffan. Kristina fördjupar sig gärna i ämnet gårdsrenoveringar och vilka material man använde.<br /><br />
GOTT OM PLATS. I det stora sällskapsrummet på övre plan kan man sjunka ner i den ljusa soffan. Kristina fördjupar sig gärna i ämnet gårdsrenoveringar och vilka material man använde.Så blev det och gården beboddes därefter permanent och drevs som jordbruk. Kristian och hans två bröder växte upp på gården som ligger naturskönt med utsikt över norra delen av sjön Örlen och Kristian valde att utbilda sig till jägmästare.

– Vi träffades på en folkhögskola i Blekinge. Vi blev ett par och flyttade till Uppsala för högskolestudier, jag till förskolelärare och Kristian till jägmästare. Vi fick barnen och efter Kristians utbildning fick han jobb som rådgivare/ konsult på LRF konsult i Skövde, fortsätter Katarina.

Flyttlasset gick åter till Skaraborg och paret hittade en gård i Berg/Skövde. Här började parets renoveringsresa och här blev de kvar tills det var dags för nästa generationsskifte på Måsebo i Tibro. Katarina igen:

- Vi trivdes i Berg men Måsebo erbjuder bad, fiske och jaktmöjligheter alldeles inpå. Här kan vi gå ner till sjön på vintern för att åka skridskor. På sommaren kan man kanota ända till sjön Viken via Örlan-ån som är en förlängning av sjön Örlen. Kräftfiske är också en årlig tradition. Här finns gott om olika fritidsaktiviteter.

Väl på plats på gården som också består av 300 ha mark och skog, valde paret att börja med stallet och övervåningen av huset. De ville renovera varsamt och ta fram gårdens ursprungliga uttryck igen.

– Att renovera är vår hobby, ler Katarina och fortsätter:

– I början när vi renoverade blev vi så besvikna på några hantverkare, så vi bestämde oss för att lära oss själva efter det. Det finns ju så mycket kunskap att hitta, både i magasin och på internet.

LOKALT HANTVERK. Ett handslaget tegel från Horns tegelbruk i Skövde skapar en härlig atmosfär i uterummet.<br /><br />
LOKALT HANTVERK. Ett handslaget tegel från Horns tegelbruk i Skövde skapar en härlig atmosfär i uterummet.Men hur hinner de då med allt kan man ju undra? Ett sätt att lösa det och dessutom på ett roligt sätt, är att ordna med jobb-bytardagar, som familjen gjort. Då bjuder man in vänner och släkt på arbetshelg. Alla såväl vuxna som barn är med och jobbar i någon form. Och den som passar de yngsta barnen blir mat-ansvarig.

– Jag brukade få 10 kr för att ta hand om de små barnen. Det var roliga helger med mycket folk i huset. Man sov där det fanns plats och på kvällarna grillade vi och åt gott. Mamma och pappa har varit väldigt flitiga. Jag brukar be dem att ta en dag ledigt emellanåt, de är inga stillsittande personer direkt, inflikar dottern Klara.

Att familjen Strandell har mycket energi kan ingen ta miste på.  Med ett stort delat hästintresse finns det annat än renovering som de avsätter tid åt. På gården finns förutom hästar även hundar, höns och katter. Så för andra dottern Kajsa, som studerar till veterinär, finns det djur att ta hand om, om det skulle behövas.


Det tryckta magasinet av Gård & Villa kan du kan ladda ner som pdf-fil här.


FLER BILDER. Ännu fler bilder från vackra Måsebo finns i det tryckta magasinet av Gård & Villa. Klicka på bilden som kommer du till webbupplagan av magasinet.


Tipsa en vn Skriv utBEHMSKA G&Aring;RDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
L&Auml;NGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. &Auml;n idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. &Aring;ke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJ&Eacute;N. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan &Ouml;stlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
H&Aring;LLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
TR&Auml;DG&Aring;RDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.

Börja trädgårdssäsongen nu -  ta sticklingar av pellisarna

UTOMHUSÄr dina pelargoner rangliga? Ser de lite halvtrötta ut? Klipp ner dem nu så blir de riktigt fina i sommar. Och passa på att klona pellisarna. Att ta sticklingar är hur enkelt som helst.

Läs mer
PREPPINGFR&Aring;GOR. Vem hämtar barnen på förskolan när telefonerna inte funkar? Var ses ni? Hur fixar ni middagen utan ström? Hur håller ni värmen? Hur går ni på toa? Hur få del av samhällsinformationen? Foto MSB.

JUST NU. Om strömmen går under en längre period kommer du inte att få vatten ur kranen, kunna laga mat eller ladda din mobil. Men det händer väl inte, eller?

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs merMest lästa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE