Åsle Tå - så här bodde man förr


Ulf C Nilsson 2016-07-01

BOSTÄDER FRÅN FÖRR. I Åsle Tå, i Åslesänkan nedanför Ålleberg och Karleby, finns landets enda bevarade ”backstuområde” och husen står där de alltid har stått.- Så det var så här folk bodde förr…

BOSTÄDER FRÅN FÖRR. I Åsle Tå, i Åslesänkan nedanför Ålleberg och Karleby, finns landets enda bevarade ”backstuområde” och husen står där de alltid har stått.- Så det var så här folk bodde förr…REPORTAGE. Vill man uppleva något unikt svenskt så är Åsle Tå ett givet mål. Här finns landets enda backstuguområde bevarat som det var. Idag ett trevligt utflyktsmål, men mysfaktorn var klart mindre när det begav sig - då lössen frodades och dofter från otvättade torpare och avträden blandades med aromen från hushållsgrisarna.

Åsle Tå är ett stycke svensk historia som bevarats tack vare att byns präst och skollärare 1923 drog igång en hembygdsförening med målet att bevara Tån som var området där byns fattiga bodde.

– Inget är hitflyttat, utan det har bevarats med husen på sina ursprungliga platser, berättar Håkan Uddestig som är en av Tåns guider. Men även utan guide finns det mycket att uppleva eftersom varje hus är försett med informationsskyltar och dessutom möblerat. I flera finns även figurer som visar hur man bodde.

– Fast egentligen var det trängre, kan Håkan berätta.


PÅ TAKET. Ursprungligen var det halmtak på stugorna, men långhalm från handtröskad råg finns knappt att få tag i längre. Det blev vasstak med halm och torv bara vid nocken istället. 

PÅ TAKET. Ursprungligen var det halmtak på stugorna, men långhalm från handtröskad råg finns knappt att få tag i längre. Det blev vasstak med halm och torv bara vid nocken istället.  Förutom mor och far kryllade det ju av barn i husen. Ofta användes bara ett rum för hela den stora familjen.

Fanns det ett till fungerade det ofta som vedförråd och dit plockades även grisen in om kylan bet till ordentligt. Hushållsgrisen var viktig. Blev den sjuk och dog så randades magra tider för familjen.

Det äldsta huset på platsen är från mitten av 1700-talet och det yngsta tillkom ungefär hundra år senare. Av de ursprungliga 25 stugorna finns tio kvar. 1880 bodde här 85 personer.

– Sedan minskade det snabbt. Industrialismen gav jobb som många flyttade till. Andra emigrerade till Amerika.


ELDSJÄLAR. – Allt arbete kring byn sköts ideellt av oss som bor häromkring. Vi är fem som turas om att guida och i övrigt är det mycket med slåtter och hålla ordning på stugorna, berättar Håkan Uddenstig.

ELDSJÄLAR. – Allt arbete kring byn sköts ideellt av oss som bor häromkring. Vi är fem som turas om att guida och i övrigt är det mycket med slåtter och hålla ordning på stugorna, berättar Håkan Uddenstig. Så att amerikaner i reality-serien på TV ska få prova på att bo som sina förfäder i ett av husen den här sommaren var välfunnet. Det lär också ge extra reklam åt attraktionen, vilket behövs. Antalet besökare har sjunkit de senaste åren, inte minst på grund av att skolresorna blir färre.

Men. tittar man med ett kritiskt öga är det något som inte stämmer. Hembygdsföreningens tidigare ordförande Bo Kölby, 87 år, förklarar:

– Det skedde en ganska brutal restaurering här 1936. Då var de timrade husen åtgångna av röta, så man tog helt enkelt och brädfodrade alltihop. De gamla halmtaken byttes dessutom mot vasstak.

Vassen fixade ett arbetslag från Hornborga som kunde ta vass.

– Det gick till så att all vass kapades ned. Följande år togs den nya vass som växt upp och det var den som dög till takmaterial. Det visste de gamle.

Sedan restaurerades Hornborgasjön och Naturvårdsverket drog in med sina amfibiemaskiner och avverkade all vass. Då skulle det ”finnas vass till alla tak lång tid framöver”.

– Men den vassen gick ju inte att använda! Det slutade med att allt eldades upp. Vi fick istället hämta ny vass från Polen…


FOLK FRÅN FÖRR. En studiecirkel i att göra dockor resulterade i att Åsle Tå åter kunde ”befolkas” och resultatet blev mer levande miljöer i stugorna.

FOLK FRÅN FÖRR. En studiecirkel i att göra dockor resulterade i att Åsle Tå åter kunde ”befolkas” och resultatet blev mer levande miljöer i stugorna.LÅG TAKHÖJD. Stugorna fick bara vara sju timmerstockar höga. Tjockt timmer var dyrt. – Så hade man inte så mycket pengar fick man nöja sig med smalare stockar - och då blev det lågt i tak. Och mindre volym att värma upp vintertid.

LÅG TAKHÖJD. Stugorna fick bara vara sju timmerstockar höga. Tjockt timmer var dyrt. – Så hade man inte så mycket pengar fick man nöja sig med smalare stockar - och då blev det lågt i tak. Och mindre volym att värma upp vintertid.ÅRET RUNT. Det kan se idylliskt ut idag. Men en vinterdag eller kulen höstkväll? Med kanske sex personer i varje rum, ingen toalett, ingen el och inget badrum…

ÅRET RUNT. Det kan se idylliskt ut idag. Men en vinterdag eller kulen höstkväll? Med kanske sex personer i varje rum, ingen toalett, ingen el och inget badrum…
PLUGGAT. Halmtak, nocktätat med torv och gräs, hölls på plats med stockar som fästs ihop med trädpluggar.

PLUGGAT. Halmtak, nocktätat med torv och gräs, hölls på plats med stockar som fästs ihop med trädpluggar.Men egentligen ska det ju vara halmtak, men att få tag i långhalm från råg är omöjligt idag.

– Vanlig halm går bara att använda till ”mörna” vid nocken i kombination med torv så att det blir tätt.

Vasstak håller ungefär 30 år, så nu behövs nya igen. Men det är lite skralt i kassan så det återstår att se hur det blir med den saken. Förhoppningen är att besöksantalet, och därmed intäkterna från entréavgifter ökar, så att projektet går att finansiera.


MODERNARE. Under 1800-talet vann modernare byggtekniker framsteg. Då ersatte reglade stommar den gamla korsvirkestekniken. Samtidigt vann falu rödfärg terräng, liksom tegel på taket.

MODERNARE. Under 1800-talet vann modernare byggtekniker framsteg. Då ersatte reglade stommar den gamla korsvirkestekniken. Samtidigt vann falu rödfärg terräng, liksom tegel på taket.
Bevarad miljö från fattig-Sverige

>> I Åsle bildades 1923 en hembygdsförening som beslutade sig för att bevara Åsle Tå.
Detta eftersom den då började avfolkas, antingen genom emigration till Amerika eller urbanisering.

>> De som fortfarande bodde kvar intervjuades och deras historier lade grunden till de informationstavlor som nu finns på stugorna som uppfördes på 1700- och 1800-talet.

>> Åsle Tå är Sveriges största bevarade bebyggelse av backstugor. Ett tiotal av dem står fortfarande kvar på sina ursprungliga platser. Andra har flyttats hit senare och på så sätt räddats.

>> "Tån" var från början namnet den allmänning i de svenska byarna där kreaturen vattnades och hölls. Med tiden fick de "obesuttna", de som inte ägde en egen gård, bygga sig stugor på
denna allmänning.

>> Tåarna växte i storlek över hela Sverige men i och med industrialiseringen, urbaniseringen och emigrationen i slutet av 1800-talet avfolkades tåarna efterhand. På de flesta håll revs stugorna helt och hållet.

>> I anslutning till Tån finns även ett café.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.


Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
TRÄDGÅRDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.

Börja trädgårdssäsongen nu -  ta sticklingar av pellisarna

UTOMHUSÄr dina pelargoner rangliga? Ser de lite halvtrötta ut? Klipp ner dem nu så blir de riktigt fina i sommar. Och passa på att klona pellisarna. Att ta sticklingar är hur enkelt som helst.

Läs mer
PREPPINGFRÅGOR. Vem hämtar barnen på förskolan när telefonerna inte funkar? Var ses ni? Hur fixar ni middagen utan ström? Hur håller ni värmen? Hur går ni på toa? Hur få del av samhällsinformationen? Foto MSB.

JUST NU. Om strömmen går under en längre period kommer du inte att få vatten ur kranen, kunna laga mat eller ladda din mobil. Men det händer väl inte, eller?

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
<span>GRILLFIKA. Samla vännerna för grillmys utomhus med läcker fika. </span>

Grilla smores i vinter: 3 versioner av grillfikan du måste prova

MAT. På vintern är det extra härligt att unna sig mumsigt grillade smores under en fikapaus i skogen eller ute i snön. Smores är en förkortning av “some more” vilket är en beskrivning av känslan du får när du äter dessa godingar, du vill bara ha mer och mer. Här tre olika sätt att tillaga smores; Det traditionella sättet, en lite lyxigare version med oreos samt en med smördeg för frasiga marshmallow-choklad-minipajer.

Läs mer
INOMHUSV&Aring;R. Ge hemmet en vårpuff med tulpaner.

Dags för ny energi inomhus -skapa vårfeeling med tulpaner

INNE Ta in lite förhoppningar om vår. Finns det någon tydligare signal på ljusare tider än tulpaner? Kolla dessa kreativa sätt att piffa vinterhemmet med snyggaste arrangemangen.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs mer
SNYGGO. Att smyga fram på avstängda skogsvägar har sin charm, men helst hade Måns förstås önskat glida fram på ströget med den feta hotrod som blev resultatet av allt slit.

Måns och ”Schlättas fetaste hotrod”

REPORTAGE. Från noll till hundra-kändis över en natt. Ungefär så blev det för hobbypularen Måns Hellström som är huvudperson i den tv-serien ”Totalt värdelös - schlättas fetaste hotrod”.

– I början kändes det nervöst att folk i affärerna i Skara började titta efter en, men nu har jag vant mig, berättar han.

Läs merMest lästa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE