Så här genomskådar du bluffmailen


Marie Pallhed 2017-03-22

ANVÄND MAGKÄNSLAN. Öppna inte bifogade filer och klicka inte på några länkar i mejl som du känner dig tveksam till.
ANVÄND MAGKÄNSLAN. Öppna inte bifogade filer och klicka inte på några länkar i mejl som du känner dig tveksam till.

JUST NU. 54 procent av Sveriges vuxna befolkning har fått e-post från bedragare som lockar med "bra erbjudanden" från kända företag. Två procent av mottagarna har dessutom lämnat ut betalkortsinformation med anledning av detta.

Nätsvindlarna blir allt duktigare på att efterlikna populära varumärken. Drygt fem av tio svenskar har mottagit falsk e-post från någon som utger sig för att vara ett känt företag, bank eller återförsäljare, visar en undersökning som Yougov genomfört på uppdrag av Elgiganten.

Gemensamt för många bluffmejl är att mottagaren påstås vara en av få utvalda som har chansen att köpa en TV eller annan produkt för en symbolisk summa (1 eller 5 kronor) eller har möjligheten att vinna presentkort till ett värde av flera tusen kronor, en TV eller annan produkt. Det enda som krävs är att mottagaren besvarar några frågor.

Ett annat tecken på bedrägeri är att du måste bestämma dig snabbt. Det finns till exempel ofta en klocka som räknar ner i några minuter innan erbjudandet försvinner.

– Bedragarna har blivit bättre. De banala skrivfelen är borta och rent grafiskt kan det vara väldigt likt ett utskick från oss med färgval, logotype osv. Du måste ha ett kritiskt öga för att uppfatta bluffen, säger Niclas Eriksson vd på Elgiganten som nyligen figurerat som falsk avsändare i erbjudanden.

Genom att föra muspekaren över avsändaren kan man se den faktiska avsändaradressen och huruvida den har någon koppling till det företag det utger sig för att vara.

Hugger du på betet, riskerar du att dina betalningsuppgifter hamnar i händerna på människor som kan använda informationen och ta ut pengar från ditt konto utan att du märker det.


Var uppmärksam

BLUFF. - <span>Får du ett erbjudande som verkar suspekt eller för bra för att vara sant så är det förmodligen också det, säger Niclas Eriksson vd på Elgiganten.</span>
BLUFF. - Får du ett erbjudande som verkar suspekt eller för bra för att vara sant så är det förmodligen också det, säger Niclas Eriksson vd på Elgiganten.


Läs alltid det finstilta. Genom att anmäla dig till en tävling kan du omedvetet ha registrerat dig för ett abonnemang av någon sort, där de kan ta ut pengar från ditt konto varje månad. Eftersom du har kryssat i att du har läst villkoren, så är det svårt att kräva pengarna tillbaka.Det brukar dessutom vara extremt svårt att komma i kontakt med de här företagen för att ångra eller säga upp abonnemanget.

En stor kampanj eller tävling brukar också marknadsföras via företagets officiella hemsida eller Facebooksida, så kolla där.Mejlet är troligtvis falskt om

  • Du måste betala en symbolisk summa på 1-5 kronor för att få en vinst/gåva
  • Mejlet innehåller felaktig svenska och stavfel
  • Du utsätts för tidspress och måste bestämma dig snabbt
  • Tävlingen eller kampanjen finns inte på företagets officiella sidor
  • Avsändaren ber om betalkortsinformation
  • Avsändaradressen ser mystiskt ut

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


ANV&Auml;ND MAGK&Auml;NSLAN. &Ouml;ppna inte bifogade filer och klicka inte på några länkar i mejl som du känner dig tveksam till.
ANVÄND MAGKÄNSLAN. Öppna inte bifogade filer och klicka inte på några länkar i mejl som du känner dig tveksam till.

Så här genomskådar du bluffmailen

JUST NU. 54 procent av Sveriges vuxna befolkning har fått e-post från bedragare som lockar med "bra erbjudanden" från kända företag. Två procent av mottagarna har dessutom lämnat ut betalkortsinformation med anledning av detta.

Läs mer
EN CYKEL SEN? &Aring;tervinn dina värmeljuskoppar av aluminium men glöm inte att ta bort ljushållaren. Foto Fredrik Alpstedt, Flickr.

Återvinner du värmeljus och gör rätt fast ändå helt fel?

JUST NU. Att återvinna värmeljusens aluminiumkoppar är en riktig miljöhit. Trots deras litenhet. Men hiten blir stora förlusten miljömässigt om du missar att ta bort vekeshållaren i ljuskoppen. Då tror maskinsorteringen att koppen är av järn. Och så eldas koppen upp.

Läs mer
FRUKTFLUGOR. Nu är det högsäsong för de envisa bananflugorna. Men det finns knep att bli av med dem. Foto John Tann.

Så här vinner du fajten med bananflugorna

JUST NU. I näsan, på frukten, vid matlagningen – de små bananflugorna är irriterande. Och extremt svårfångade. Men det finns knep att bli av med dem.

Läs mer
TRENDIGT BOENDE. I framtiden är det  hög digital närvaro och minimalistisk inredning med grafiska linjer och mönster som gäller. Dessutom önskar sig många trädgårdsland, växthus och egen trädgårdsmästare.

Så här vill svenskarna bo i framtiden

JUST NU. Digitalt, klimatsmart och naturnära. Så vill svenskarna ha sitt boende i framtiden. Många drömmer om ett stort skärgårdshus med stora fönster, hem som städar sig själva och boende som inte påverkar miljön i någon större omfattning.

Läs mer
N&Auml;RPRODUCERAT. Gårdshandeln är den tredje största inköpsplatsen visar en ny undersökning. Och handeln förutspås öka. Foto Pixabay.

Gårdshandeln är den nya matkassen

JUST NU. Fler vill handla på gårdshandel och många planerar att drastiskt öka sin konsumtion av ekologiska varor. För dagens konsumenter är medvetna och vill i ännu högre grad veta varans ursprung och undvika tillsatser och e-ämnen.

Läs mer
RUSK. Höstregnet riskerar att orsaka översvämningar. Något som kan bli en dyr historia. Foto Anders Ekström Flickr.

Översvämning - så gäller hemförsäkringen

VILLAÄGARNA SKARABORG. Har du fått översvämning? Din villaförsäkring täcker de skador som uppstår vid översvämning. Men som vanligt när det gäller försäkringar finns det goda skäl att läsa villkoren. Det rådet ger Ronnie Svensson, skadeförebyggare på ett försäkringsbolag.

Läs merMest lästa
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE