Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Kylskåpet ger dill, persilja och gräslök ett längre liv


Marie Pallhed 2020-03-05

KYLSKÅPSKALLT. Färska örterna dill, persilja och gräslök håller längre om du förvarar dem i kylskåpet. Foto Elgiganten.

KYLSKÅPSKALLT. Färska örterna dill, persilja och gräslök håller längre om du förvarar dem i kylskåpet. Foto Elgiganten.MAT. Vissnar örterna bara dagar efter att du köpte dem? Här är tipsen som ger tre av de vanligaste örterna ett längre liv.

Jag tror många glömmer att färska örter trots allt är en levande produkt som måste skötas för att de ska hålla sig fina och friska, säger trädgårdsmästare Ragnhild Viken på Viken Östre Garteneri.

 

Och faktum är att örter som dill, gräslök och persilja trivs bäst i kylskåpet. I dess varmare zoner som i kylskåpsdörren exempelvis. Krukorna funkar perfekt att sätta där. Vattnar du dem ordentligt innan så slipper du tänka på att vattna dem därefter.

 

- Behåll krukorna på när du förvarar örterna, fortsätter Ragnhild. Rötterna absorberar näringsämnen och örten håller sig fräsch längre än om du knipsar av stänglarna och placerar dem i vatten. Tänk krukväxt kontra snittblomsbukett i vas så förstår du vad jag menar,

 

Behåll den plast som omger krukan. Det är smart ur flera aspekter.

- I rumstemperatur gör plasten att växten ruttnar snabbare. I kylskåpet är det tvärtom. Plasten hjälper till att behålla fukten i jorden. Plasten är också bra ur hygienisk synpunkt eftersom du ställer en kruka med jord invid andra livsmedel.

 

Har du fler örter än du hinner äta upp så frys in dem. Frysta kryddväxter smakar nästan lika bra som färska, även om de ser lite sladdrigare ut. Det är ett bra sätt att ta tillvara örterna och slippa kasta mat.

 

- Du behöver inte hacka kryddorna. Skär bara av dem strax ovanför krukan och lägg dem i plastpåse eller aluminiumfolie. Används kryddorna i maten ser man knappt någon skillnad mellan fryst och färsk. Ska du använda dem som garnityr ska du välja färsk.

 

Fel förvaring av örter, frukt och grönsaker bidrar till att hållbarheten minskar och att matsvinnet blir onödigt stort. Många känner inte till i vilken temperatur och förpackning kryddväxterna ska förvaras för längsta hållbarhet.

 

- Nyare kylskåp har olika värmezoner och lådor för optimal förvaring. I alla kylskåp gäller dock att värmen stiger så förvara örterna på översta hyllan i kylskåpet om du inte har plats i dörren, säger Robert Teröy på Elgiganten. Tänk på att inte förvara kryddorna för långt in för då kan det bli för kallt för dem.

 


Tipsa en vn Skriv ut<span>GRILLFIKA. Samla vännerna för grillmys utomhus med läcker fika. </span>
GRILLFIKA. Samla vännerna för grillmys utomhus med läcker fika. 

Grilla smores i vinter: 3 versioner av grillfikan du måste prova

MAT. På vintern är det extra härligt att unna sig mumsigt grillade smores under en fikapaus i skogen eller ute i snön. Smores är en förkortning av “some more” vilket är en beskrivning av känslan du får när du äter dessa godingar, du vill bara ha mer och mer. Här tre olika sätt att tillaga smores; Det traditionella sättet, en lite lyxigare version med oreos samt en med smördeg för frasiga marshmallow-choklad-minipajer.

Läs mer
KYLSK&Aring;PSKALLT. Färska örterna dill, persilja och gräslök håller längre om du förvarar dem i kylskåpet. Foto Elgiganten.

Kylskåpet ger dill, persilja och gräslök ett längre liv

MAT. Vissnar örterna bara dagar efter att du köpte dem? Här är tipsen som ger tre av de vanligaste örterna ett längre liv.

Läs mer
KYLSK&Aring;PSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs mer
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

Cannelloni med trattisar och västerbottensost

MATInget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

Läs mer
EGEN B&Ouml;NA. Det är enkelt att koka egna bönor. Lägg dem i blöt på morgonen, dra iväg och få något gjort på jobbet och koka bönorna på kvällen. Smidigt att frysa in och tinar blixtsnabbt under rinnande vatten. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

Bästa köttfria måndagsmaten - Böngryta Provencale

MAT Köttfri måndag. Ja gärna. Men kruxet är att maten inte får ta...

Läs mer
KRISPIG. Nej, den blir inte seg pizzan som bakas på knäckebröd. Tvärtom. Här recept på 3 toppgoda pizzor som är superenkla att göra.

Fredagsmysets godaste pizza gör du enkelt på knäckebröd

MAT. Josef Hakimi vet hur en pizza ska smaka. Han är nordisk mästare i pizzabakning och medlem i svenska pizzabagarlandslaget. Här tipsar han om pizzan som knäcker. Den som enkelt bakas på knäckebröd.

Läs mer
#NU BYTER VI &Auml;PPELRECEPT MED VARANDRA. Vilket är ditt godaste äppelfikabröd? Dela med dig i kommentarerna nedan. Och låt fler smaka.

Redaktörens godaste äppelfika-recept - plus läsarrecept i kommentarerna

MAT.  När barnen var små gick vi till Öppna Förskolan som kyrkan då anordnade. Där bjöd härliga Annelie oss alla på denna riktigt goda och lättbakade äppelkaka. Gräddas i långpanna och pefekt när man är många som ska njuta.

Läs mer
SNABBPASTA. Otroligt god vegetarisk pastarätt som är superenkel att tillaga. Foto: Gröna Kassen.

10-minute baby a la carte - Linsbolognese med pasta

MAT Att införa Meatless Monday som rutin är ett enkelt sätt att låta gommen pröva nya smaker och samtidigt dra ner en aning på köttätandet. Av hälso- och/eller miljöskäl. Här recept på goda, snabba, billiga linsbolognesen som garanterat får dig att vilja äta mer vegetariskt.

Läs mer
MATBUDGET. Beräkningarna utgår från vad näringsriktig mat kostar per månad och person.

Så mycket kostar din mat varje månad

MAT. En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna.

Läs mer
FRYS IN. Ibland hinner man helt enkelt inte använda upp all mat innan sista förbrukningsdagen närmar sig. Då är frysen hjälten som räddar maten från soporna. Foto Pixabay.

11 otippade matvaror du faktiskt kan frysa

MAT. Vin, brie, vispad grädde och ägg. Har du siktet inställt på soporna? Släng inte, stoppa i frysen i stället! Här är 11 matvaror du inte trodde du kunde frysa. 

Läs merMest lästa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE