Skövdes originella 50-talspärla 


Ulf C Nilsson 2016-03-21

VILLA TESDORF. Fasaden öppnar sig mot trädgården och de många vinklar och vrårna erbjuder alltid lä någonstans.

VILLA TESDORF. Fasaden öppnar sig mot trädgården och de många vinklar och vrårna erbjuder alltid lä någonstans.REPORTAGE. Det var nästan så att Villa Tesdorpf inte fick byggas. Byggnadsnämnden ansåg den vara för ful. Men längst in på en återvändsgata i utkanten av Skövde… ja där kunde det gå an. Idag är den ett givet utflyktsmål för arkitekturintresserade.


– Men framförallt är det ett väldigt praktiskt hus som går fint att leva i, säger Monica Green som bott här med maken Anders och de tre barnen i många år nu.

Det var byggmästaren Carl Tesdorpf som beställde villan av arkitekten Ralph Erskine. Den stod klar 1954 och känns än idag modern och futuristisk. Från gatan ser den rent avvisande ut.

– Jag har hört många som, när de som barn passerade här, trodde att det var ett fängelse. Gallren framför de få fönstren gjorde säkert sitt till, tippar Monica.ARKITEKTRITAT. – Det är ett väldigt speciellt hus, men samtidigt praktiskt, säger Monica Green. Vi är en av de familjer som bott längst här.

ARKITEKTRITAT. – Det är ett väldigt speciellt hus, men samtidigt praktiskt, säger Monica Green. Vi är en av de familjer som bott längst här.Hela villan består egentligen av tre delar - en vit murad bottenvåning, övervåningen i brunmålat trä som ser ut att sväva fritt lite snett ovanpå bottenvåningen och så ett litet annex som var avsett för husjungfrun.

Hela skapelsen ”vänder ryggen” mot gatan, men omfamnar trädgården med stora fönster och en öppen planlösning. Inuti finns knappt en rät vinkel, så hur många kvadratmeter boyta det finns är oklart - ”lite över 200”.

– Det är en mycket speciellt villa och vi var allt tveksamma innan vi köpte den. Det kändes ju mer utställning än hus vid första titten och det var inte speciellt lättsålt eftersom det då stått tomt i ett halvår.

Men affär blev det och familjen har inte ångrat sig en sekund. Med fem sovrum i ”kojan” på övervåningen och ytterligare ett i före detta jungfrukammaren är det gott om plats för fem personer och gäster.

– Över huvud taget är det ett gästvänligt hus. Här är gott om plats.


50-TAL. Interiört präglas övervåningen återigen av vägg- och takpaneler i furu. Över dessa satt tidigare byggskivor. 

50-TAL. Interiört präglas övervåningen återigen av vägg- och takpaneler i furu. Över dessa satt tidigare byggskivor.

  Nackdelar då? Tja, 1954 var väl inte energispar direkt högprioriterat, så bränslenotan var dyr innan de gjorde slag i saken och skaffade bergvärme - dubbla djupa hål krävdes.

– Och platta tak är lite jobbigt på vintern i vår del av världen. Vi får ge oss upp och skotta ibland för att avlasta det. Tidigare var det även problem med att smältvattnet frös och täppte till utloppen, men det tar elslingor hand om nu.

Några större ingrepp i utseendet tillåter inte K-märkningen. Inomhus är det mer fritt fram.

– Men det vi har gjort är att återställa 50-talsstilen det hade från början. Byggskivor hade satts över den liggande furupanelen på övervåningen, men de är borta nu. Det enda är väl att den futuristiskt raketformade öppna spisen var väl öppen, så den har vi delvis glasat in.


FOKUS MAT. Kök, serveringsrum och entré utgör en separat zon som omsluter matsalen. I denna ska man inte störas av intryck utifrån, resonerade Erskine. Därför blev det ljusinsläpp istället för fönster i väggen mot trädgården. 

FOKUS MAT. Kök, serveringsrum och entré utgör en separat zon som omsluter matsalen. I denna ska man inte störas av intryck utifrån, resonerade Erskine. Därför blev det ljusinsläpp istället för fönster i väggen mot trädgården.

 Annat som tydligt bär Ralph Erskines tydliga signum är matrummet där väggen som vetter mot trädgården bara släpper in ljus genom glaskuber utan att ge utsikt. Tanken var att middagsgästerna helt ska koncentrera sig på maten och varandra.

Trappan upp till övervåningen är en annan detalj. Dels ”svävar” den utan att vara synligt förankrad i golvet, dels smalnar den av uppåt så att den nerifrån ser mycket längre ut - och uppifrån verkar helt rak. En optisk villa helt enkelt.

– Han lade väldigt mycket arbete på det här huset. Ritningarna finns bevarade på Arkitektmuseum och vid ett besök där kunde vi konstatera att det var över hundra skisser och ritningar som ändrats under projektets gång, berättar Monica.


SEPARAT. Skild från huset i övrigt finns garaget och jungfrukammaren som en tidigare ägare använde som läkarmottagning.

SEPARAT. Skild från huset i övrigt finns garaget och jungfrukammaren som en tidigare ägare använde som läkarmottagning.Ett eget tillskott finns dock - ett växthus som går i stil med huset. En utbytt skev originaldörr och samma vägglösning som i matsalen gör att det smälter in perfekt i miljön.

När barnen flyttat ut finns lösa funderingar på att starta någon form av bed and breakfast i mindre skala här. Många är ju nyfikna på det väldigt speciella huset.


I LUFTEN. Ett av rummen är designat som ”svärmorsrum” och det svävar fritt vid sidan av bottenvåningens fasad.

I LUFTEN. Ett av rummen är designat som ”svärmorsrum” och det svävar fritt vid sidan av bottenvåningens fasad.FÖNSTERSKYDD. Fönstren är delvis dolda bakom ”galler” i träpanelen. Mer än en ung förbipasserande har gissat att huset var något slags fängelse.

FÖNSTERSKYDD. Fönstren är delvis dolda bakom ”galler” i träpanelen. Mer än en ung förbipasserande har gissat att huset var något slags fängelse.Nytänkande Ralph Erskine

>>
Ralph Erskine 1914-2005, var en brittisk-svensk arkitekt och anses vara en av förgrundsfigurerna inom svensk 1900-talsarkitektur.

>> Hans verk präglades av hänsyn till klimat och miljö. Solljuset blev centralt i skapandet av byggnader och stadsplaner. Solljus och solvärme utnyttjades effektivt vid placering och utformning av byggnader i landskapet.

>> Det svaga vinterljuset skulle samlas och reflekteras in i byggnaden. Bland annat är han arkitekten bakom Brittgården i Tibro, Aula Magna och biblioteket vid Stockholms Universitet samt ”Läppstiftet” i Göteborg.

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


KONTRASTER. Christel trivs i det ljusa köket och piffar upp med gula accenter.
KONTRASTER. Christel trivs i det ljusa köket och piffar upp med gula accenter.

Skansen - en gård full av hästar

REPORTAGE. Från begynnelsen med liten röd stuga och litet stall har gården Skansen förvandlats till Tagessons hästparadis. Bakom det stora röda bullerplanket till skydd för motorvägen utanför finner man en värld full av hästar.

Läs mer
Colorama 500 i flödet t o m 23 november

TILLSAMMANS. Agneta och Inge har många gemensamma intressen och trivs med livet på prästgården i Flistad.

Prästbolet – Den anrika prästgården i Flistad

REPORTAGE. För snart 135 år sedan blomstrade Prästbolet i hjärtat av byn Flistad. Här fanns även församlingsexpedition och vindsboende åt tjänstefolket. Sedan några år tillbaka har gården varsamt renoverats av Inge Andersson med familj.

Läs mer
Fribergs

Borgunda i flödet

Välkommen till oss!

Läs mer här >>
Flämslätt kursgård

XL Tibro

HTH i flödet t o m juli


Sokjelle
TIDLÖS DESIGN. – Vi på Lindhome kök har en kärlek till tidlös design som lever med huset. Till det svenskt gedigna, till hantverket i alla led, till massivt trä och till noggrannhet, säger Sara Svartvik, Carl-Johan Lindholm och Emil Bladh.

Annonssida

I Lindhomes köksutställning är det gedigna bjälkar i taket

MARKNADSPLATS, Det finns knappast något mer svenskt än landskapet vid vackra Vallevägen i Timmersdala. Och här - i en rödmålad lada - har Carl-Johan Lindholm gjort något ovanligt. Han har byggt en köksutställning med en hantverkskänsla så genuin att du upplever den i varje detalj.

Läs mer
Tj tak i flödet

Skövde bilringar i flödet t o m oktober


HISTORISKA VINGSLAG. Jenny och Tomas har förändrat det lilla arrendetorpet till ett harmoniskt hem i jordiga toner.

De renoverade arrendetorpet med fingertoppskänsla

REPORTAGE. Från en tvåa i stan till ett rött litet hus på landet blev verkligheten för Jenny och Tomas. Men att det skulle bli just det gamla arrendetorpet var verkligen inte självklart för paret. Vid första anblicken passerade de huset utan större intresse.

Läs mer
HÄSTÄLSKARE. - Det är vår passion för hästar och vår önskan att dessa ska färdas så komfortabelt och säkert som möjligt som driver oss och FA-Trailer, säger Sofia och Andreas Forsström.

Annonssida

Sveriges bredaste sortiment av hästtransporter finns i Mariestad

MARKNADSPLATS. FA-Trailers sortiment av hästtransporter är helt unikt. Hos Andreas och Sofia Forsström hittar du allt från de mindre hästtransporterna till de riktigt 26-ton tunga C-lastbilarna för häst. Och däremellan B-kortsbilarna och de kombinerade hästtransporterna som också innehåller en bodel. – Fri leverans gäller över hela Sverige.

Läs mer
FRIHET. Keramikern och bildläraren Anna Wennerstrand flyttade från keramiskt arbete på Gustavsberg i Stockholm till egen ateljé i Broddetorp.

Keramikern som har naturen som inspirationskälla

REPORTAGE. När flyttlasset gick från storstadens larm till en gård på Skaraborgsslätten kände Anna en viss skepsis.  Med hänförande utsikt över Hornborgasjön och egen verkstad, med naturen inpå konstaterar hon att det fungerade.

Läs mer
STUGAN. Här råder stillheten. De gamla portarna bakom Lena Strömberg har fått vara kvar för både charmen och värmen.

Harmoniska energier i sekelskifteshuset

REPORTAGE. Efter en biltur på vinst och förlust i jakten efter sitt livs drömhus på landet hittade Jonny och Lena Strömberg äntligen rätt. Ett vackert trähus byggt vid sekelskiftets början. Och allt berodde på en ingivelse som Lena fick.

Läs mer
I STIL. Stina har lagt mycket tid på att hitta inredning som passar huset från 1728.

En herrgård ska det vara

REPORTAGE”Ska jag flytta från Stockholm, så ska det vara till en herrgård!” Så skojade Stina Olson med sina vänner. Men idén var sådd och slog rot. Allt tätare kollar på nätet visade ju att en herrgård ju kostade ungefär som en trea i innerstaden…

Läs mer
STILSÄKERT. Med känsla för form och kontrasterande färger har Anita inrett den 200 kvadratmeter stora enplansvillan.

80-talsmurr blev ljust och fräscht

REPORTAGE. När Anita och Niklas Johansson 2010 tog över hans föräldrars hus rådde ursprungets furubruna 80-tal där. En total makeover senare är intrycket ett helt annat.

Läs mer
”ÅT RÄTT HÅLL”. En speciell sak med Åsebacken är att det beställdes ingång åt Varola-hållet och inte mot Skövde. – Vi har behållit den lösningen och uteplatsen här är härlig att äta frukost på varma sommarmorgnar, berättar Åke och Reidun Söderqvist.

Törnrosahus väcktes till nytt liv

REPORTAGE. I elva år stod gården Åsebacken utanför Skövde övergiven och ouppvärmd, men fullt möblerad. Under sommaren 2016 fick den nya ägare och ett halvår senare var det inflyttningsklart.

Läs mer
HITFLYTTADE. En vägg i vardagsrummet togs bort för att ge mer luft och ljus inomhus. När Heike och Axel Nuss ändå höll på satte de förstås sin egen prägel på hela miljön där. – Bordet är en enda skiva ek från Tyskland, berättar de.

De hittade friden i skogen

REPORTAGE ”Någonstans i Sverige.” Det var ett av kriterierna när Heike och Axel Nuss från Tyskland sökte det perfekta boendet. Nära sjö, avskilt i naturen, rymliga lokaler för ateljé och inte för dyrt var de andra. Allt detta fann de utanför Beateberg.

Läs mer
RENOVERAT. Den jättelika verandan är idag Svanängens mest utmärkande särdrag. – Här ute äter vi i stort sett alla måltider under sommarmånaderna, berättar Anna Stenberg.

Bytte karriär och skapade drömboende

REPORTAGE. Att Anna Stenberg hamnade i Karlsborg är inte så märkligt. Hon var ju officer i sin förra karriär. Men så bestämde hon sig för att följa sin längtan att ägna sig åt något mer kreativt. Vid det laget hade hon redan träffat sin Patric och hunnit rota sig ordentligt i trakterna. – Karlsborg är ju fantastisk och har stor utvecklingspotential, säger hon.

Läs mer
ÄNDRAT SIG. ”Aldrig att jag bor på landet” sade Åsa Blomqvist. Men Mattias tyckte att de väl ändå kunde titta på huset. – Nu både bor och jobbar hon här, säger Mattias och ler.

De blev med bostad och café

REPORTAGE. När Åsa och Mattias Blomqvist hade tänkt bygga nytt fick de tips om Mellomgården vid Norra Lundby. En gård med ett nedlagt café… Åsa var minst sagt skeptisk.– Men så fort vi klev in genom entrén och via dubbeldörrarna in till det stora vardagsrummet med utsikt mot Hornborgasjön visste jag: Här vill jag bo! säger hon.

Läs mer
OAS. Bakom porten som håller Kerstins portugisiska vattenhund inne sprudlar grönskan. På framsidan dominerar olika magontiaträd som samsas med olika lönnar, tulpanträd, robina och skenkamelia. – Störst är blodboken som stått här sedan huset byggdes 1954, berättar hon.

Föräldrahemmet blev ett arboretum

REPORTAGE. Sedan Kerstin Petersén tog över sina föräldrars hus i Skultorp 1990 har trädgården spadtag för spadtag förvandlats till ett spektakulärt paradis. Den är hennes livsprojekt.
– Jag har ungefär 2 500 olika växter från hela världen här idag, berättar hon.
Och det blir fler hela tiden.

Läs merMest lästa
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE