Skövdes originella 50-talspärla 


Ulf C Nilsson 2016-03-21

VILLA TESDORF. Fasaden öppnar sig mot trädgården och de många vinklar och vrårna erbjuder alltid lä någonstans.

VILLA TESDORF. Fasaden öppnar sig mot trädgården och de många vinklar och vrårna erbjuder alltid lä någonstans.REPORTAGE. Det var nästan så att Villa Tesdorpf inte fick byggas. Byggnadsnämnden ansåg den vara för ful. Men längst in på en återvändsgata i utkanten av Skövde… ja där kunde det gå an. Idag är den ett givet utflyktsmål för arkitekturintresserade.


– Men framförallt är det ett väldigt praktiskt hus som går fint att leva i, säger Monica Green som bott här med maken Anders och de tre barnen i många år nu.

Det var byggmästaren Carl Tesdorpf som beställde villan av arkitekten Ralph Erskine. Den stod klar 1954 och känns än idag modern och futuristisk. Från gatan ser den rent avvisande ut.

– Jag har hört många som, när de som barn passerade här, trodde att det var ett fängelse. Gallren framför de få fönstren gjorde säkert sitt till, tippar Monica.ARKITEKTRITAT. – Det är ett väldigt speciellt hus, men samtidigt praktiskt, säger Monica Green. Vi är en av de familjer som bott längst här.

ARKITEKTRITAT. – Det är ett väldigt speciellt hus, men samtidigt praktiskt, säger Monica Green. Vi är en av de familjer som bott längst här.Hela villan består egentligen av tre delar - en vit murad bottenvåning, övervåningen i brunmålat trä som ser ut att sväva fritt lite snett ovanpå bottenvåningen och så ett litet annex som var avsett för husjungfrun.

Hela skapelsen ”vänder ryggen” mot gatan, men omfamnar trädgården med stora fönster och en öppen planlösning. Inuti finns knappt en rät vinkel, så hur många kvadratmeter boyta det finns är oklart - ”lite över 200”.

– Det är en mycket speciellt villa och vi var allt tveksamma innan vi köpte den. Det kändes ju mer utställning än hus vid första titten och det var inte speciellt lättsålt eftersom det då stått tomt i ett halvår.

Men affär blev det och familjen har inte ångrat sig en sekund. Med fem sovrum i ”kojan” på övervåningen och ytterligare ett i före detta jungfrukammaren är det gott om plats för fem personer och gäster.

– Över huvud taget är det ett gästvänligt hus. Här är gott om plats.


50-TAL. Interiört präglas övervåningen återigen av vägg- och takpaneler i furu. Över dessa satt tidigare byggskivor. 

50-TAL. Interiört präglas övervåningen återigen av vägg- och takpaneler i furu. Över dessa satt tidigare byggskivor.

  Nackdelar då? Tja, 1954 var väl inte energispar direkt högprioriterat, så bränslenotan var dyr innan de gjorde slag i saken och skaffade bergvärme - dubbla djupa hål krävdes.

– Och platta tak är lite jobbigt på vintern i vår del av världen. Vi får ge oss upp och skotta ibland för att avlasta det. Tidigare var det även problem med att smältvattnet frös och täppte till utloppen, men det tar elslingor hand om nu.

Några större ingrepp i utseendet tillåter inte K-märkningen. Inomhus är det mer fritt fram.

– Men det vi har gjort är att återställa 50-talsstilen det hade från början. Byggskivor hade satts över den liggande furupanelen på övervåningen, men de är borta nu. Det enda är väl att den futuristiskt raketformade öppna spisen var väl öppen, så den har vi delvis glasat in.


FOKUS MAT. Kök, serveringsrum och entré utgör en separat zon som omsluter matsalen. I denna ska man inte störas av intryck utifrån, resonerade Erskine. Därför blev det ljusinsläpp istället för fönster i väggen mot trädgården. 

FOKUS MAT. Kök, serveringsrum och entré utgör en separat zon som omsluter matsalen. I denna ska man inte störas av intryck utifrån, resonerade Erskine. Därför blev det ljusinsläpp istället för fönster i väggen mot trädgården.

 Annat som tydligt bär Ralph Erskines tydliga signum är matrummet där väggen som vetter mot trädgården bara släpper in ljus genom glaskuber utan att ge utsikt. Tanken var att middagsgästerna helt ska koncentrera sig på maten och varandra.

Trappan upp till övervåningen är en annan detalj. Dels ”svävar” den utan att vara synligt förankrad i golvet, dels smalnar den av uppåt så att den nerifrån ser mycket längre ut - och uppifrån verkar helt rak. En optisk villa helt enkelt.

– Han lade väldigt mycket arbete på det här huset. Ritningarna finns bevarade på Arkitektmuseum och vid ett besök där kunde vi konstatera att det var över hundra skisser och ritningar som ändrats under projektets gång, berättar Monica.


SEPARAT. Skild från huset i övrigt finns garaget och jungfrukammaren som en tidigare ägare använde som läkarmottagning.

SEPARAT. Skild från huset i övrigt finns garaget och jungfrukammaren som en tidigare ägare använde som läkarmottagning.Ett eget tillskott finns dock - ett växthus som går i stil med huset. En utbytt skev originaldörr och samma vägglösning som i matsalen gör att det smälter in perfekt i miljön.

När barnen flyttat ut finns lösa funderingar på att starta någon form av bed and breakfast i mindre skala här. Många är ju nyfikna på det väldigt speciella huset.


I LUFTEN. Ett av rummen är designat som ”svärmorsrum” och det svävar fritt vid sidan av bottenvåningens fasad.

I LUFTEN. Ett av rummen är designat som ”svärmorsrum” och det svävar fritt vid sidan av bottenvåningens fasad.FÖNSTERSKYDD. Fönstren är delvis dolda bakom ”galler” i träpanelen. Mer än en ung förbipasserande har gissat att huset var något slags fängelse.

FÖNSTERSKYDD. Fönstren är delvis dolda bakom ”galler” i träpanelen. Mer än en ung förbipasserande har gissat att huset var något slags fängelse.Nytänkande Ralph Erskine

>>
Ralph Erskine 1914-2005, var en brittisk-svensk arkitekt och anses vara en av förgrundsfigurerna inom svensk 1900-talsarkitektur.

>> Hans verk präglades av hänsyn till klimat och miljö. Solljuset blev centralt i skapandet av byggnader och stadsplaner. Solljus och solvärme utnyttjades effektivt vid placering och utformning av byggnader i landskapet.

>> Det svaga vinterljuset skulle samlas och reflekteras in i byggnaden. Bland annat är han arkitekten bakom Brittgården i Tibro, Aula Magna och biblioteket vid Stockholms Universitet samt ”Läppstiftet” i Göteborg.

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


DRÖMHUSET. Ett väl tilltaget vardagsrum med utsikt över nejden avgjorde saken. Här skulle Martin och Ulrika bo! Bottenvåningen, där var perfekt för ett litet möbelsnickeri.

DRÖMHUSET. Ett väl tilltaget vardagsrum med utsikt över nejden avgjorde saken. Här skulle Martin och Ulrika bo! Bottenvåningen, där var perfekt för ett litet möbelsnickeri.


De har sovrummet bredvid möbelverkstaden 

REPORTAGE. Nu är det snart 18 år sedan den tidigare lanthandeln i Äskekärr fick nytt liv. Då flyttade Martin Ericsson och Ulrika Grip in för att starta möbelsnickeri. – Huset var ju perfekt, med verkstadsyta på bottenvåning och bostad ovanpå, berättar de.

Läs mer
Falbygdens ost i flödet t o m december


TULPANFROSSA. Duka med tulpaner. Plocka fram dina skåpfynd och gör mindre buketter som bildar en helhet.

Ta makten över våren och frossa i tulpaner

INOMHUS. Nu börjar tulpanfrossan på riktigt. Idéer här!

Läs mer
Axel Spetz i flödet
SVT. När tv:s ”Det sitter i väggarna” tog sig an Mikael och Elins jugendvilla togs bland annat en bok med husets historia fram. – Det var då vi fick veta att det var slaktaren Fritz Karlsson som hade byggt det. Hittehunden Julie delar deras intresse för historia.

"Slaktar-Augusts" hus återskapas steg för steg

REPORTAGE. Som barn brukade Mikael Hildingsson smyga runt ”spökhuset” på Ågatan i Stenstorp. När det för tio år sedan blev till salu gick han och sambon Elin Andersson på visningen, mest för att stilla nyfikenheten.

Läs mer
VÄLRUSTAT. – Egentligen var väl det tänkt att huset skulle rivas för att ge plats för ett villaprojekt, men vi tyckte att det var värt att räddas, säger Carl-Johan och Margareta Lindholm.

Lång renovering gav drömboende

REPORTAGE. Efter bröllopsresan 1991 kunde Carl-Johan och Margareta Lindholm flytta in i sitt nyköpta gamla hus i Timmerdala. Men då hade renoveringen egentligen bara börjat. Det är först nu allt börjar bli klart. – Och allt utom el och värme har jag gjort själv. Det har gått åt några timmar, säger Carl-Johan.

Läs mer
Marinservie Moholm i flödet t  o m 19 oktober


<span style=\

Nollgradigt och sträng kyla - så här funkar bildäcken

KÖRGLÄDJE. Varierande vinterförhållanden utsätter både bilen och däcken för tuffa prövningar. Rätt typ av vinterdäck och rätt däcktryck ökar säkerheten. Oavsett om det är milt vinterväder eller sträng kyla. Med hjälp av några enkla tips sparar du även en hel del bränsle och ökar körkomforten.

Läs mer
Villaägarna Skaraborg
KYLSK&Aring;PSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs mer
LYX. Grönkålspaj med västerbottensost och valnötter. Godaste matpajen i vinter.

Testa Hannus goda grönkålspaj - helt oemotståndlig

MAT. Grönkål är höst- och vintermat med fin fräschör och vitaminer. Använd grönkål i sallader och i varm mat hela säsongen. Eller i en paj med västerbottensost. Den blir hur delikat som helst. Perfekt på en buffé.

Läs mer
MATBUDGET. Beräkningarna utgår från vad näringsriktig mat kostar per månad och person.

Så mycket kostar din mat varje månad

MAT. En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna.

Läs mer
TINNAR & TORN. Kyrkobyggare Hallander tog sannolikt inspiration från stadsvillorna i Hjo när han 1887 byggde detta till sig själv. 1994 köpte Anita och Erik Boij drömhuset.

Läckande renoveringsobjekt blev drömkåken

REPORTAGE. När stadsborna Erik och Anita Boij köpte sitt gamla hus utanför Varola var de mentalt förberedda på att det kunde bli en mardröm. Taket läckte, huset var orenoverat sedan 50-talet och var snett och vint.

Läs mer
RYMLIGT. Lena och Joakim Därths hus smälter fint in i omgivningarna och att det är betydligt större under än ovan jord kan man inte ana utifrån.

Ljuset och utsikten avgjorde Lenas och Jockes val

REPORTAGE. En timmerstuga på 55 kvadratmeter och med 80 kvadratmeters källare blev oemotståndlig för Lena och Joakim Därth. Förklaringen? – Utsikten och ljuset! Redan vid första titten en gnistrande vit vinterdag med blå himmel visste vi att här ville vi bo! berättar de.

Läs mer
SJ&Auml;LVPARKERANDE BILAR. Parkering kommer snart att bli en helautomatiserad process som sparar tid och yta.

Nu kommer P-huset som parkerar bilen åt dig

KÖRGLÄDJE. Du kör in i P-huset och ställer bilen på en avlämningsplats. Sedan öppnar du din parkeringsapp och ber bilen att parkera sig och framför dina ögon åker den iväg och gör det.

Läs mer
RYSSHUSET. – Fram till husets entré gick tidigare en bro eftersom hela tomten tidigare var omfluten av vatten, säger Sture Myrman. Fint förstås, men att ha fast mark att gå på ansågs mer praktiskt, så det fylldes igen redan innan första världskriget.

Ryssvillan i Forsvik - ett hus med spännande historia

REPORTAGE. Året var 1906 då den ryske oljemagnaten Meissner kunde presentera sin morgongåva till sin unga fru Ellevie från Forsvik - ett läckert sommarhus på en liten ö i hennes hemby.

Läs mer
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

Cannelloni med trattisar och västerbottensost

MATInget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. – Det blir väldigt mycket företagsprat när man både jobbar och bor intill varandra, konstaterar Erik och pappa Jan-Erik Jungåker. Sambon Annika för sin del jobbar på annat håll och gillar känslan att komma hem efter jobbet. 

Hektisk tid närmar sig för Värmagården

REPORTAGE.  Nu står årets mest hektiska tid för dörren på Värmagården utanför Skultorp. Här är en av huvudnäringar julgransodling. – Hela vår säsong är över på ungefär två veckor, så då gäller det att allt fungerar, säger Erik Jungåker.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. Tre generationer Karlsson bor på hästgården i Tollered.

Generationsboende hos familjen Karlsson

REPORTAGE. I Tollered bor tre familjer familjen Karlsson på en gård som varit i släktens ägo sedan 1830. Inger och Sven Karlsson, två av deras döttrar och två av deras barnbarn huserar på gården tillsammans med hästar, hundar och katter.

Läs mer
TRIVS. – &Auml;r det soligt så finns det gott om underhållsjobb att ta tag i ute. Regnar det som idag sitter vi istället inne och myser, berättar Gunnar och Marita.

Från 240 kvadrat villa till 35 fot båt

REPORTAGE. Marita och Gunnar Andersson bytte boende - från 240 kvadratmeter villa till 35 fot båt sommartid och en bungalow i Thailand vintertid. – Det är så här vi vill ha det. Precis som thailändarna lever och trivs vi utan prylar, säger de.

Läs mer
K&Auml;R PLATS. – Runt detta rangliga favoritbord samlas familjen på mornarna, säger Josefin Spira som bor i huset med Kristoffer, Greta och Elsa. Foto Johan Annas, www.diprofoto.se

De njuter av sina nya projekt hemmavid

REPORTAGE.  Alldeles där i hagen vid den gamla eken hände det något. Josefin Spira såg plötsligt möjligheterna att bli med hus precis just där. Och så fick det bli. Fast det från början inte ens fanns en tomt där.

Läs merMest lästa
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE