Skövdes originella 50-talspärla 


Ulf C Nilsson 2016-03-21

VILLA TESDORF. Fasaden öppnar sig mot trädgården och de många vinklar och vrårna erbjuder alltid lä någonstans.

VILLA TESDORF. Fasaden öppnar sig mot trädgården och de många vinklar och vrårna erbjuder alltid lä någonstans.REPORTAGE. Det var nästan så att Villa Tesdorpf inte fick byggas. Byggnadsnämnden ansåg den vara för ful. Men längst in på en återvändsgata i utkanten av Skövde… ja där kunde det gå an. Idag är den ett givet utflyktsmål för arkitekturintresserade.


– Men framförallt är det ett väldigt praktiskt hus som går fint att leva i, säger Monica Green som bott här med maken Anders och de tre barnen i många år nu.

Det var byggmästaren Carl Tesdorpf som beställde villan av arkitekten Ralph Erskine. Den stod klar 1954 och känns än idag modern och futuristisk. Från gatan ser den rent avvisande ut.

– Jag har hört många som, när de som barn passerade här, trodde att det var ett fängelse. Gallren framför de få fönstren gjorde säkert sitt till, tippar Monica.ARKITEKTRITAT. – Det är ett väldigt speciellt hus, men samtidigt praktiskt, säger Monica Green. Vi är en av de familjer som bott längst här.

ARKITEKTRITAT. – Det är ett väldigt speciellt hus, men samtidigt praktiskt, säger Monica Green. Vi är en av de familjer som bott längst här.Hela villan består egentligen av tre delar - en vit murad bottenvåning, övervåningen i brunmålat trä som ser ut att sväva fritt lite snett ovanpå bottenvåningen och så ett litet annex som var avsett för husjungfrun.

Hela skapelsen ”vänder ryggen” mot gatan, men omfamnar trädgården med stora fönster och en öppen planlösning. Inuti finns knappt en rät vinkel, så hur många kvadratmeter boyta det finns är oklart - ”lite över 200”.

– Det är en mycket speciellt villa och vi var allt tveksamma innan vi köpte den. Det kändes ju mer utställning än hus vid första titten och det var inte speciellt lättsålt eftersom det då stått tomt i ett halvår.

Men affär blev det och familjen har inte ångrat sig en sekund. Med fem sovrum i ”kojan” på övervåningen och ytterligare ett i före detta jungfrukammaren är det gott om plats för fem personer och gäster.

– Över huvud taget är det ett gästvänligt hus. Här är gott om plats.


50-TAL. Interiört präglas övervåningen återigen av vägg- och takpaneler i furu. Över dessa satt tidigare byggskivor. 

50-TAL. Interiört präglas övervåningen återigen av vägg- och takpaneler i furu. Över dessa satt tidigare byggskivor.

  Nackdelar då? Tja, 1954 var väl inte energispar direkt högprioriterat, så bränslenotan var dyr innan de gjorde slag i saken och skaffade bergvärme - dubbla djupa hål krävdes.

– Och platta tak är lite jobbigt på vintern i vår del av världen. Vi får ge oss upp och skotta ibland för att avlasta det. Tidigare var det även problem med att smältvattnet frös och täppte till utloppen, men det tar elslingor hand om nu.

Några större ingrepp i utseendet tillåter inte K-märkningen. Inomhus är det mer fritt fram.

– Men det vi har gjort är att återställa 50-talsstilen det hade från början. Byggskivor hade satts över den liggande furupanelen på övervåningen, men de är borta nu. Det enda är väl att den futuristiskt raketformade öppna spisen var väl öppen, så den har vi delvis glasat in.


FOKUS MAT. Kök, serveringsrum och entré utgör en separat zon som omsluter matsalen. I denna ska man inte störas av intryck utifrån, resonerade Erskine. Därför blev det ljusinsläpp istället för fönster i väggen mot trädgården. 

FOKUS MAT. Kök, serveringsrum och entré utgör en separat zon som omsluter matsalen. I denna ska man inte störas av intryck utifrån, resonerade Erskine. Därför blev det ljusinsläpp istället för fönster i väggen mot trädgården.

 Annat som tydligt bär Ralph Erskines tydliga signum är matrummet där väggen som vetter mot trädgården bara släpper in ljus genom glaskuber utan att ge utsikt. Tanken var att middagsgästerna helt ska koncentrera sig på maten och varandra.

Trappan upp till övervåningen är en annan detalj. Dels ”svävar” den utan att vara synligt förankrad i golvet, dels smalnar den av uppåt så att den nerifrån ser mycket längre ut - och uppifrån verkar helt rak. En optisk villa helt enkelt.

– Han lade väldigt mycket arbete på det här huset. Ritningarna finns bevarade på Arkitektmuseum och vid ett besök där kunde vi konstatera att det var över hundra skisser och ritningar som ändrats under projektets gång, berättar Monica.


SEPARAT. Skild från huset i övrigt finns garaget och jungfrukammaren som en tidigare ägare använde som läkarmottagning.

SEPARAT. Skild från huset i övrigt finns garaget och jungfrukammaren som en tidigare ägare använde som läkarmottagning.Ett eget tillskott finns dock - ett växthus som går i stil med huset. En utbytt skev originaldörr och samma vägglösning som i matsalen gör att det smälter in perfekt i miljön.

När barnen flyttat ut finns lösa funderingar på att starta någon form av bed and breakfast i mindre skala här. Många är ju nyfikna på det väldigt speciella huset.


I LUFTEN. Ett av rummen är designat som ”svärmorsrum” och det svävar fritt vid sidan av bottenvåningens fasad.

I LUFTEN. Ett av rummen är designat som ”svärmorsrum” och det svävar fritt vid sidan av bottenvåningens fasad.FÖNSTERSKYDD. Fönstren är delvis dolda bakom ”galler” i träpanelen. Mer än en ung förbipasserande har gissat att huset var något slags fängelse.

FÖNSTERSKYDD. Fönstren är delvis dolda bakom ”galler” i träpanelen. Mer än en ung förbipasserande har gissat att huset var något slags fängelse.Nytänkande Ralph Erskine

>>
Ralph Erskine 1914-2005, var en brittisk-svensk arkitekt och anses vara en av förgrundsfigurerna inom svensk 1900-talsarkitektur.

>> Hans verk präglades av hänsyn till klimat och miljö. Solljuset blev centralt i skapandet av byggnader och stadsplaner. Solljus och solvärme utnyttjades effektivt vid placering och utformning av byggnader i landskapet.

>> Det svaga vinterljuset skulle samlas och reflekteras in i byggnaden. Bland annat är han arkitekten bakom Brittgården i Tibro, Aula Magna och biblioteket vid Stockholms Universitet samt ”Läppstiftet” i Göteborg.

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


I STIL. Stina har lagt mycket tid på att hitta inredning som passar huset från 1728.

I STIL. Stina har lagt mycket tid på att hitta inredning som passar huset från 1728.


En herrgård ska det vara

REPORTAGE”Ska jag flytta från Stockholm, så ska det vara till en herrgård!” Så skojade Stina Olson med sina vänner. Men idén var sådd och slog rot. Allt tätare kollar på nätet visade ju att en herrgård ju kostade ungefär som en trea i innerstaden…

Läs mer
Borgunda i flödet

Välkommen till oss!

Läs mer här >>
Skövde bilringar i flödet t o m oktober


A-möbler

STILSÄKERT. Med känsla för form och kontrasterande färger har Anita inrett den 200 kvadratmeter stora enplansvillan.

80-talsmurr blev ljust och fräscht

REPORTAGE. När Anita och Niklas Johansson 2010 tog över hans föräldrars hus rådde ursprungets furubruna 80-tal där. En total makeover senare är intrycket ett helt annat.

Läs mer
HTH i flödet t o m juli


Tj tak i flödet

”ÅT RÄTT HÅLL”. En speciell sak med Åsebacken är att det beställdes ingång åt Varola-hållet och inte mot Skövde. – Vi har behållit den lösningen och uteplatsen här är härlig att äta frukost på varma sommarmorgnar, berättar Åke och Reidun Söderqvist.

Törnrosahus väcktes till nytt liv

REPORTAGE. I elva år stod gården Åsebacken utanför Skövde övergiven och ouppvärmd, men fullt möblerad. Under sommaren 2016 fick den nya ägare och ett halvår senare var det inflyttningsklart.

Läs mer
Colorama 500 i flödet t o m 23 november

HITFLYTTADE. En vägg i vardagsrummet togs bort för att ge mer luft och ljus inomhus. När Heike och Axel Nuss ändå höll på satte de förstås sin egen prägel på hela miljön där. – Bordet är en enda skiva ek från Tyskland, berättar de.

De hittade friden i skogen

REPORTAGE ”Någonstans i Sverige.” Det var ett av kriterierna när Heike och Axel Nuss från Tyskland sökte det perfekta boendet. Nära sjö, avskilt i naturen, rymliga lokaler för ateljé och inte för dyrt var de andra. Allt detta fann de utanför Beateberg.

Läs mer
RENOVERAT. Den jättelika verandan är idag Svanängens mest utmärkande särdrag. – Här ute äter vi i stort sett alla måltider under sommarmånaderna, berättar Anna Stenberg.

Bytte karriär och skapade drömboende

REPORTAGE. Att Anna Stenberg hamnade i Karlsborg är inte så märkligt. Hon var ju officer i sin förra karriär. Men så bestämde hon sig för att följa sin längtan att ägna sig åt något mer kreativt. Vid det laget hade hon redan träffat sin Patric och hunnit rota sig ordentligt i trakterna. – Karlsborg är ju fantastisk och har stor utvecklingspotential, säger hon.

Läs mer
Villaägarna Skaraborg
ÄNDRAT SIG. ”Aldrig att jag bor på landet” sade Åsa Blomqvist. Men Mattias tyckte att de väl ändå kunde titta på huset. – Nu både bor och jobbar hon här, säger Mattias och ler.

De blev med bostad och café

REPORTAGE. När Åsa och Mattias Blomqvist hade tänkt bygga nytt fick de tips om Mellomgården vid Norra Lundby. En gård med ett nedlagt café… Åsa var minst sagt skeptisk.– Men så fort vi klev in genom entrén och via dubbeldörrarna in till det stora vardagsrummet med utsikt mot Hornborgasjön visste jag: Här vill jag bo! säger hon.

Läs mer
OAS. Bakom porten som håller Kerstins portugisiska vattenhund inne sprudlar grönskan. På framsidan dominerar olika magontiaträd som samsas med olika lönnar, tulpanträd, robina och skenkamelia. – Störst är blodboken som stått här sedan huset byggdes 1954, berättar hon.

Föräldrahemmet blev ett arboretum

REPORTAGE. Sedan Kerstin Petersén tog över sina föräldrars hus i Skultorp 1990 har trädgården spadtag för spadtag förvandlats till ett spektakulärt paradis. Den är hennes livsprojekt.
– Jag har ungefär 2 500 olika växter från hela världen här idag, berättar hon.
Och det blir fler hela tiden.

Läs mer
FRUNS RUM. Är ljust och luftigt. Där hamnar även Robert allt som oftast. – Men när vi har fester då är det här damernas territorium och herrarna samlas då i herrns rum, säger Anna.

Falköpings hetaste villa

REPORTAGE. "Falköpings hetaste villa” Så presenterades Villa Schortz då den var till salu. Fast den annonsen missade Anna och Robert Bengtsson. – Vi hade ju tänkt bygga nytt. Men så fick vi tips om den här via en bekant.

Läs mer
UTERUM. Från sin stora glasveranda på Ingelsby gård har Lena och Per-Arne en härlig utsikt över den omgivande naturen som är full av fågelliv och småvilt.

Ett eget Eden utanför Tibro

REPORTAGE Egentligen tyckte Lena och Per-Arne Adolfsson att Ingelsby gård var i största laget, men den förre ägaren var envis. De var de rätta framtida ägarna, menade han. Till slut fick de ge honom rätt. – För det är underbart här, bästa läget med en underbar park på tomten, säger de.

Läs mer
SIGNIFIKANT. Intill Andreas fikahörna finns hans ölsortiment presenterat. Möblerna har han givetvis gjort själv efter att noga ha hittat den rätta, sittriktiga, formen. – Pärltavlan på väggen är en julklapp från min systers barn med mina huvudintressen öl och Lotus Seven som motiv, säger Andreas Gustafsson.

Ölbryggeri tog över garaget

REPORTAGE. Andreas Gustafssons bil får numera stå ute. Samma sak med båten. Egentligen skulle båda ha plats i hans rymliga dubbelgarage i Åsalid, men där inne pågår nu en helt annan verksamhet. Därifrån levereras nämligen 5000 liter öl varje år till törstiga falköpingsbor.

Läs mer
DRÖMHUSET. Ett väl tilltaget vardagsrum med utsikt över nejden avgjorde saken. Här skulle Martin och Ulrika bo! Bottenvåningen, där var perfekt för ett litet möbelsnickeri.

De har sovrummet bredvid möbelverkstaden 

REPORTAGE. Nu är det snart 18 år sedan den tidigare lanthandeln i Äskekärr fick nytt liv. Då flyttade Martin Ericsson och Ulrika Grip in för att starta möbelsnickeri. – Huset var ju perfekt, med verkstadsyta på bottenvåning och bostad ovanpå, berättar de.

Läs mer
SVT. När tv:s ”Det sitter i väggarna” tog sig an Mikael och Elins jugendvilla togs bland annat en bok med husets historia fram. – Det var då vi fick veta att det var slaktaren Fritz Karlsson som hade byggt det. Hittehunden Julie delar deras intresse för historia.

"Slaktar-Augusts" hus återskapas steg för steg

REPORTAGE. Som barn brukade Mikael Hildingsson smyga runt ”spökhuset” på Ågatan i Stenstorp. När det för tio år sedan blev till salu gick han och sambon Elin Andersson på visningen, mest för att stilla nyfikenheten.

Läs mer
VÄLRUSTAT. – Egentligen var väl det tänkt att huset skulle rivas för att ge plats för ett villaprojekt, men vi tyckte att det var värt att räddas, säger Carl-Johan och Margareta Lindholm.

Lång renovering gav drömboende

REPORTAGE. Efter bröllopsresan 1991 kunde Carl-Johan och Margareta Lindholm flytta in i sitt nyköpta gamla hus i Timmerdala. Men då hade renoveringen egentligen bara börjat. Det är först nu allt börjar bli klart. – Och allt utom el och värme har jag gjort själv. Det har gått åt några timmar, säger Carl-Johan.

Läs mer
<span style=\

Nollgradigt och sträng kyla - så här funkar bildäcken

KÖRGLÄDJE. Varierande vinterförhållanden utsätter både bilen och däcken för tuffa prövningar. Rätt typ av vinterdäck och rätt däcktryck ökar säkerheten. Oavsett om det är milt vinterväder eller sträng kyla. Med hjälp av några enkla tips sparar du även en hel del bränsle och ökar körkomforten.

Läs mer
KYLSK&Aring;PSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs merMest lästa
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE