Hit går pengarna från biljettförsäljningen på Gård & Villa-mässan


2021-10-16

DIN BILJETT GÖR SKILLNAD! Med gåvor som den som huset får av skaraborgare som köper biljetter till Gård & Villa-mässan sätter Kvinnohuset Tranan guldkant på tillvaron för sina boende. Med särskilt fokus på barnen.
DIN BILJETT GÖR SKILLNAD! Med gåvor som den som huset får av skaraborgare som köper biljetter till Gård & Villa-mässan sätter Kvinnohuset Tranan guldkant på tillvaron för sina boende. Med särskilt fokus på barnen.

REPORTAGE. Vi skaraborgare har på Gård & Villa-mässan en unik chans när vi får träffas igen att gemensamt samla in pengar till något gott. Och vi i Gård & Villa-teamet vill uppmärksamma problemet med kvinnomisshandel och stödja kvinnojourernas arbete. Vi vill göra det lokalt och därför kommer intäkterna* från mässan att skänkas till Kvinnohuset Tranan i Skövde.


Det säger Uno Hufvudsson arrangör till Gård & Villa-mässan som arrangeras på Billingehov nästa helg den 23-24 oktober och som just nu är i färd med att sy ihop arrangemanget där närmare 50 lokala skaraborgsföretag medverkar.

Det uppskattas naturligtvis av Kvinnohuset Tranan som också kommer att medverka på mässan.  Huset tar emot boende från hela Skaraborg och erbjuder skyddat boende för kvinnor och barn. Gård & Villas Anita Johansson gjorde ett besök där för några veckor sedan. Här är hennes reportage.

TRAUMATISKT BAND. Leona, verksamhetschef på kvinnohuset Tranan visar här det traumatiska bandet där det finns många olika orsaker som påverkar ett beslut att ”bara” gå.
TRAUMATISKT BAND. Leona, verksamhetschef på kvinnohuset Tranan visar här det traumatiska bandet där det finns många olika orsaker som påverkar ett beslut att ”bara” gå.

Vi slår oss på bröstet och tycker vi är duktiga som tror att vi bor i ett av världens mest jämställda länder. Det är en sanning med modifikation, säger Leona verksamhetschef på kvinnohuset Tranan. Om det vore så, skulle våra kvinnohus inte behöva existera och inga kvinnor skulle behöva mista livet vid utövat våld i hemmet.

Vi har bestämt träff Leona och jag, för att prata om verksamheten på kvinnohuset Tranan. Upplägget är att slå en signal när jag är framme, för hämtning och slussning in till lokalerna. Detta för att inte i onödan avslöja platsen, helt förklarligt. Här bor flertalet kvinnor och barn i skydd undan misshandel i det egna hemmet.

Kvinnovåld är ett av våra största samhällsproblem som kostar oerhört mycket, såväl i personligt lidande som ekonomiskt. Stöd för misshandlade kvinnor har funnits under olika former sedan slutet av 70-talet i Sverige. Kvinnohuset Tranan har varit organiserade sedan 1991 och har i år funnits i 30 år. I dagsläget finns samverkansavtal, som innebär ekonomiskt stöd, från åtta av Skaraborgs 12 kommuner.

– Vår verksamhet består av tre olika delar. Vi erbjuder stöd, skydd och prevention. Stödet innebär kostnadsfri samtalsmottagning där man kan vara helt anonym, berättar Leona och fortsätter:

- På uppdrag av socialtjänsten erbjuder vi även skyddat boende. Och syftet med vårt arbete med prevention är att få våldet att upphöra på längre sikt genom exempelvis föreläsningar och information.

Hos Tranan finns åtta anställda i olika verksamhetsroller. Leona igen:

- En viktig del och en fantastisk resurs, är våra volontärer som arbetar ideellt. Vi har 10-15 aktiva som bland annat sköter vår jourtelefon, varje dag, hela året. Det går att nå oss i stort sett dygnet runt för att söka stöd.

Det vilar ett stort lugn över lokalerna som bjuder in till samkväm i trygg miljö. Gåvor i form av pengar eller andra saker är oerhört värdefullt för verksamheten. Många av möblerna är skänkta och möbler får också inhandlas fördelaktigt på ett stort möbelföretag på orten. Själva boenderummen är smakfullt inredda och rymmer plats för både kvinnorna och deras barn.

– Gåvorna sätter verkligen guldkant på tillvaron i vår verksamhet, säger Leona. Då kan vi göra det där lilla extra som betyder så mycket, exempelvis fredagsmys, lovaktiviteter för barn så de också har något att berätta om för klasskompisarna när de kommer tillbaka efter loven, frisörbesök för kvinnor, gymkort, kläder, etc.

En trappa ner finns ett stort härligt inbjudande lekrum för de minsta barnen. Här kan man slänga sig i ett boll-hav och åka rutschkana. Alldeles i närheten finns också samtalsrum som används vid samtalen med barn.


KÄNSLODOCKOR. För att hjälpa barnen att bearbeta sina känslor över vad de har varit med tar kvinnohuset hjälp av bl.a. dessa dockor med olika känslouttryck.
KÄNSLODOCKOR. För att hjälpa barnen att bearbeta sina känslor över vad de har varit med tar kvinnohuset hjälp av bl.a. dessa dockor med olika känslouttryck.

– Barn behöver också bearbeta vad det varit med om vid våld i hemmet. Vi jobbar mycket med känslokort och känslodockor för att göra det lättare för barnet att beskriva sin egen känsla, som kan vara svårt att sätta ord på. Alla barn är olika och vissa har svårt att berätta medan det hos andra rinner ur dem som vatten, säger Leona och fortsätter:

– Barnen bär också ofta på skamkänslor och vill vara lojal mot förövaren. Men de behöver få veta att det aldrig är deras fel om det brukas våld därhemma.

Efter vårt samtal med information tänker jag att kvinnovåld i vårt samhälle borde vara ett ickeproblem i modern tid. Och som ett steg i rätt riktning har regeringen för första gången någonsin nyligen lagt fram en satsning med permanenta pengar, för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

– Alla i vårt samhälle har ett stort ansvar. Ta på dig glasögonen för att verkligen se. Och fråga om du misstänker om någon blir utsatt för våld. Det är jätteviktigt och kan verkligen rädda liv. Man ska inte vara rädd för att ”lägga sig i”, säger Leona och tillägger:

- Vad är värst? Att inte oros-anmäla och sedan få veta att man hade rätt? Eller att oros-anmäla och sedan ha fel?

Innan jag sedan släpps ut genom den låsta dörren för att åka vidare framför de alla ett stort tack för att Gård & Villa har valt att skänka sina biljettintäkter från mässan till verksamheten.
Så genom att köpa en biljett till Gård & Villa-mässan, hjälper du till att stödja kvinnohuset Tranans verksamhet. 

Just du kan göra skillnad!

Entréavgiften till Gård & Villa-mässan är 70: - vid förköp på ticketmaster - biljetter här - eller hos Next Skövde Turistcenter. Och 100: - vid entrén under mässdagen.

Hur stor summa som skänks till Kvinnohuset Tranan kommer att redovisas offentligt efter mässan.

Mässan äger rum den 23-24 oktober i Billingehov Skövde.


Tipsa en vän     Skriv utADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs mer
SNYGGO. Att smyga fram på avstängda skogsvägar har sin charm, men helst hade Måns förstås önskat glida fram på ströget med den feta hotrod som blev resultatet av allt slit.

Måns och ”Schlättas fetaste hotrod”

REPORTAGE. Från noll till hundra-kändis över en natt. Ungefär så blev det för hobbypularen Måns Hellström som är huvudperson i den tv-serien ”Totalt värdelös - schlättas fetaste hotrod”.

– I början kändes det nervöst att folk i affärerna i Skara började titta efter en, men nu har jag vant mig, berättar han.

Läs mer
HUSETS HJÄRTA. I det stora sällskapsrummet ville Micke och Suzanne ha gott om plats för gäster och umgänge. Att innertaket går ända upp till nock bidrar till det luftiga intrycket.

På besök hos Gård & Villa-mässans konferencier

Lagom stort på lagom avstånd

REPORTAGENär Micke Wendt och hans fru Suzanne Åkerlund letade efter ett lagom stort enplanshus på lagom avstånd från Skövde centrum landade de till sist på en tomt i Stenstorp. Där kunde de bygga den perfekta bostaden.

Läs mer
STILFULLT. Vardagsrummet rymmer gott om sittplatser. – Våra 400 kvadratmeter boyta blev snabbt fullmöblerade, så egentligen skulle vi vilja ha flera rum, säger Alva och David.

De blåste nytt liv i det gamla säteriet

REPORTAGEDe hade möblerna. Det enda som fattades var en herrgård eller ett säteri att placera dem i. På Stora Hamrum i Korsberga ramlade alla bitar på plats för paret David Thornell och Alva Orrenvade. Efter lite annorlunda turer.

Läs mer
ÄLSKADE HEM. Från början rymde det lilla huset två familjer. Idag har huset varsamt moderniserats och fått ett mer samtida uttryck. Men arkitekturen skvallrar om 30-tal.

Lantisen som styrde om kompass

REPORTAGE. I ett område som aldrig skulle komma på frågan att flytta in i bor familjen Bustad sedan 1999. I det söta 30-talshuset har de under många år varsamt förvandlat rum för rum efter egen smak. Hemmet har renoverats för att möta dagens moderna behov men arkitekturen avslöjar tidsepoken.

Läs mer
VY. Med drygt tre meter upp till tak och fönster hela vägen upp är närvarokänslan total i kök/matplats-avdelningen total. Precis som det var tänkt i Mariannes och Peters glashus.

De byggde sitt eget drömhus

REPORTAGE. En vildvuxen tomt med bra läge intill vattnet och en idé om det perfekta huset. Det var utgångsläget för Peter och Marianne Larm. Nu står huset där och de är helnöjda med resultatet.

Läs mer
FAVORITSTÄLLE. I det generösa köket är det lätt att umgås under tiden maten förbereds. På sittbänken som stod högt på Malins önskelista dricker hon gärna sitt morgonkaffe.

Stockvirkeshuset som fick nytt liv innanför skalet

REPORTAGE. Med fötterna stadigt på jorden och ett alldeles utomordentligt trevligt boende centralt i en förort till Skövde, fanns det aldrig på kartan att familjen Lövberg skulle ta sitt pick och pack och flytta vidare. Ut på landet dessutom. Men så blev det.

Läs mer
FÖR ÖGA OCH GOM. I den stora festsalen står köpmansdisken i centrum. Här serveras allehanda godsaker och drycker. Trådslöjden på vägghyllan har Linda gjort själv.

Ett kreativt hus med egen vaktpost

REPORTAGE. Hur många kan mer eller mindre bära sitt flyttgods över gården till nytt boende? Det gjorde Linda Svensson när hon flyttade från ”lillstugan” bredvid föräldrahemmet, när grannhuset blev till salu.

Läs mer
HISTORISKT. Med en placering mitt i byn är det svårt att undgå det gamla stationshuset som påminner om Timmersdalas järnväg. Sedan 2017 bor Madeleine och Sören Gunnarsson här.

Det praktfulla stationshuset i Timmersdala

REPORTAGE. Mitt i byn tornar det gamla stationshuset upp som ett givet landmärke. För över hundra år sedan stannade tågen mellan Timmersdala och Skara här. Tågbanan är för länge sedan nedlagd men huset har fått tillbaka sin prakt tack vare familjen Gunnarsson.

Läs mer
STOR PLATS. Med härligt ljusinsläpp från alla håll samlas familjen LAssson gärna i det rymliga lantköket.

Alltid full rulle på Skräddarslätten

REPORTAGEMed en vy som tagen ur en Carl Larsson tavla bland stengärdesmurar och vilda sötbärsträd, bor Davis och Josefina Larsson med familj och de förvaltar ömt gården med anor från 1738.

Läs mer
ODLARE. Ute i glasverandan har Anders Wolmar ett sommarkök och här är den perfekta platsen för att pyssla med frön och späda plantor. 

Gammaldags lantliv i stadsmiljön

REPORTAGE. På Billingekanten i Skövde har något av ett gammaldags bondesamhälle vuxit fram. – Vi har en fantastisk grannsämja, berättar Anders Wolmar som avslutade sin reklamkarriär och blev fritidsodlare på heltid.

Läs mer
MELLISGOTT. Här blir det tortillapizza som Johanna lagat till med vad huset bjuder på. Jättegott tycker Nikki, Bonnie och Otis.

De stämplade in i det gamla posthuset

REPORTAGE. De visste direkt att detta var deras älskade drömhus. Johanna och Andreas föll pladask för det charmiga huset i Ulvåker utanför Skövde. 3 år och 3 barn senare har de kommit en bra bit på vägen mot sitt drömboende.

Läs mer
FAMILJEN. Här vid matplatsen dukar Malin och Richard gärna upp både middag och fika tillsammans med barnen Eskil och Elsa. I bakgrunden ses den lite större matsalen.

De förvaltar historien av Västergötlands enda nobelpristagare

REPORTAGE. I samma hus som Nobelpristagaren Gustav Dalén en gång föddes bor Richard Benjaminsson och Malin Fröberg med sina barn. Här förvaltar de arvet efter en svunnen tid och har varsamt renoverat med bevarandet i tanke.

Läs mer
HÖGT I TAK. Från sovrummet ser man i stort sett hela undervåningen. Den höga rymden skapar en fantastisk atmosfär.

Retrohus i modern tappning

REPORTAGE. Emma och Tommy träffades i Göteborg och sedan dess har det blivit många flyttar. När det gamla sommartorpet blev till salu visste de att de slutligen hittat hem.

Läs mer
UPPSKATTAD KONST.  Med huset färdigt kan Layla Salm ägna all kraft åt sin mer traditionella konst. Här tar nästa verk form. – Det har väl blivit omkring tusen tavlor hittills. Konsten går alltid först, säger hon.

Deras hus är ett konstverk

REPORTAGE. För fyra år sedan såg konstnären Leyla Salm och hennes make Frederik ett ruckel till salu på nätet. De flög från Holland till Sverige för att kolla in det. – Det såg värre ut än väntat. Alltså helt perfekt! Vi köpte det en vecka senare och kort därpå flyttade vi in. Snabba ryck och att sätta igång direkt är min melodi, berättar Leyla.

Läs mer
ADVENTSFINT. I fina Kvarnegården bor Carina Bergqvist och Magnus Lundell som båda har en förkärlek för att ta tillvara det gamla.

Julmys på gammeldags vis i Kvarnegården

REPORTAGE. Vid kanten av Kvarnegårdens trädgård rinner Simsjöbäcken. På granngården samt på flera gårdar utmed bäcken fanns tidigare kvarnar. Därav namnen på gårdarna i byn. Och i den vackert rödmålade Kvarnegården från 1870 bor Carina Bergqvist och Magnus Lundell.

Läs mer
DRÖMHUS. Caroline och Martin byggde sitt drömhus på landet.

Nu bor Caroline och Martin i sitt drömhus

REPORTAGE. Mitt i skogen på en makalös höjd har Caroline och Martin byggt sitt drömhus. På en plats som innan var helt otillgänglig och med ett brant stup åt öster. Resultatet har efter hårt arbete blivit ett boende med en nästan smärtsam vacker utsikt över sjön Lången.

Läs merMest lästa

Vi ställde ut på
Gård & Villa-mässan
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE