Många tomtar blir det i Leifs verkstad


Ulf C Nilsson 2017-11-23

HOS SNIDAREN. Många timmar blir det för Leif i ”snickeboa” som han har inrett i källaren. – Här är det lugn och ro och att tälja är roligt, kommenterar han.

HOS SNIDAREN. Många timmar blir det för Leif i ”snickeboa” som han har inrett i källaren. – Här är det lugn och ro och att tälja är roligt, kommenterar han.REPORTAGE. De senaste 35 åren har Leif Green i Skara haft en lite udda hobbyverksamhet. Efter pensioneringen för några år sedan blommade den ut för fullt. Han täljer gubbar. Från senhösten är det tomtar som gäller.

Omkring hundra trägubbar om året tar form nere i Leif Greens källare i Skara.
– Jag sitter här i lugn och ro. Det är roligt att sitta och tälja och lyssna på radion, berättar han.

Tidigare bodde han i lägenhet och då bredde täljandet ut sig i köket.
– Men det gillade inte frugan, för det blev ju så skräpigt omkring mig. Men sedan köpte vi hus och nu sitter jag i källaren. Det är bra med ett rum som aldrig behöver städas.

Hur det började var mest en slump.
– Farsgubben höll på med sniderier, men det var ju hans grejor. Själv körde jag igång när jag flyttade hemifrån.

Leif blev med tiden byggnadsarbetare - ”betongare” närmare bestämt.
– Det sista jobbet innan jag blev ledig pensionär var Turning Torso i Malmö.

När sedan fritiden blev på heltid drog täljandet igång på allvar.


FIGURATIVT. Några få marknadsdagar om året är Leifs främsta kanal utåt. Julmarknaden på Dagsnäs hör till de bästa för hans del och han tycker det är roligt med kommentarerna från publiken.

FIGURATIVT. Några få marknadsdagar om året är Leifs främsta kanal utåt. Julmarknaden på Dagsnäs hör till de bästa för hans del och han tycker det är roligt med kommentarerna från publiken.Givetvis har Leif besökt ”Döderhultarns” museum och även hans snickarbod där figurerna kom till.

– Han är en stor inspirationskälla, men han täljde vårdslösare än jag. Fast han fick till karaktärerna på ansiktena väldigt bra ändå. Dessutom fick hans figurer alltid stora fötter så att de kunde stå av sig själva. Jag monterar alla på en träplatta och är noggrannare med detaljerna.

”Döderhultarn” tog 25 öre per figur.

– Så en del använde hans gubbar till ved när det knep. Det ångrar de säkert nu när de går för runt 25 000 kr styck.

Fast Leif Green är inte heller speciellt dyr. Sett till timpeng inbringar hans gubbar bara runt 20 kr i timmen.

– Men så gör jag heller inte det här för pengarna, utan för nöjet.


MILJÖER. Några kompletta miljöer hinner Leif också att skapa, som det här köket. En av de största är annars en komplett dansbana med musiker, dansande par och publik. Den skänkte han till Folkets Park i Skara - där den hamnade i en garderob. – Då ilsknade jag till, tog tillbaka den och skänkte den istället till Götene Folkets park där de tagit väl hand om den, berättar han.

MILJÖER. Några kompletta miljöer hinner Leif också att skapa, som det här köket. En av de största är annars en komplett dansbana med musiker, dansande par och publik. Den skänkte han till Folkets Park i Skara - där den hamnade i en garderob. – Då ilsknade jag till, tog tillbaka den och skänkte den istället till Götene Folkets park där de tagit väl hand om den, berättar han.Träet Leif använder är lind.

– Det är mjukt och bra, för det går att tälja både på längden och tvären utan problem. Björk och gran är mycket hårdare.

Sedan krävs det skarpa knivar också. Men det har blivit en del blodvite genom åren.

– En gång råkade jag skära av en sena i ett finger. Det blev ambulans till Skövde och vidare till Göteborg. Precis när det hade läkt var det dags igen. Men den gången åkte jag till Lidköping, för det var ju lite skämmigt att komma till sjukhuset i Skövde en gång till.

Sina gubbar säljer han mest på mässor. Julmarknaden på Dagsnäs är den bästa och då handlar det förstås huvudsakligen om tomtar i alla former.

Yrkeskategorier och lite ekivoka figurer - gärna med lite naket - är annars det som går bäst.

– Man måste ha lite humor i gubbarna. Då går de hem! summerar han.


UPPSKATTAT. En uppskattad modell är damen på dass och gubben som står runt knuten och passar på att lätta på trycket han också.
UPPSKATTAT. En uppskattad modell är damen på dass och gubben som står runt knuten och passar på att lätta på trycket han också.

I SIKTET. – Jägare är figurer som säljer bra, till exempel den här. Sämre är det med hantverksfigurer, de kan bli stående ett år och mer, berättar Leif.

I SIKTET. – Jägare är figurer som säljer bra, till exempel den här. Sämre är det med hantverksfigurer, de kan bli stående ett år och mer, berättar Leif.HANTVERK. – Det ska vara lite humor i gubbarna, som den här fågelskådaren till exempel, konstaterar Leif.

HANTVERK. – Det ska vara lite humor i gubbarna, som den här fågelskådaren till exempel, konstaterar Leif.
Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


SVT. När tv:s ”Det sitter i väggarna” tog sig an Mikael och Elins jugendvilla togs bland annat en bok med husets historia fram. – Det var då vi fick veta att det var slaktaren Fritz Karlsson som hade byggt det. Hittehunden Julie delar deras intresse för historia.

SVT. När tv:s ”Det sitter i väggarna” tog sig an Mikael och Elins jugendvilla togs bland annat en bok med husets historia fram. – Det var då vi fick veta att det var slaktaren Fritz Karlsson som hade byggt det. Hittehunden Julie delar deras intresse för historia.


"Slaktar-Augusts" hus återskapas steg för steg

REPORTAGE. Som barn brukade Mikael Hildingsson smyga runt ”spökhuset” på Ågatan i Stenstorp. När det för tio år sedan blev till salu gick han och sambon Elin Andersson på visningen, mest för att stilla nyfikenheten.

Läs mer
Falbygdens ost i flödet t o m december


VÄLRUSTAT. – Egentligen var väl det tänkt att huset skulle rivas för att ge plats för ett villaprojekt, men vi tyckte att det var värt att räddas, säger Carl-Johan och Margareta Lindholm.

Lång renovering gav drömboende

REPORTAGE. Efter bröllopsresan 1991 kunde Carl-Johan och Margareta Lindholm flytta in i sitt nyköpta gamla hus i Timmerdala. Men då hade renoveringen egentligen bara börjat. Det är först nu allt börjar bli klart. – Och allt utom el och värme har jag gjort själv. Det har gått åt några timmar, säger Carl-Johan.

Läs mer
HOS SNIDAREN. Många timmar blir det för Leif i ”snickeboa” som han har inrett i källaren. – Här är det lugn och ro och att tälja är roligt, kommenterar han.

Många tomtar blir det i Leifs verkstad

REPORTAGE. De senaste 35 åren har Leif Green i Skara haft en lite udda hobbyverksamhet. Efter pensioneringen för några år sedan blommade den ut för fullt. Han täljer gubbar. Från senhösten är det tomtar som gäller.

Läs mer
RYMLIGT. Lena och Joakim Därths hus smälter fint in i omgivningarna och att det är betydligt större under än ovan jord kan man inte ana utifrån.

Ljuset och utsikten avgjorde Lenas och Jockes val

REPORTAGE. En timmerstuga på 55 kvadratmeter och med 80 kvadratmeters källare blev oemotståndlig för Lena och Joakim Därth. Förklaringen? – Utsikten och ljuset! Redan vid första titten en gnistrande vit vinterdag med blå himmel visste vi att här ville vi bo! berättar de.

Läs mer
TINNAR & TORN. Kyrkobyggare Hallander tog sannolikt inspiration från stadsvillorna i Hjo när han 1887 byggde detta till sig själv. 1994 köpte Anita och Erik Boij drömhuset.

Läckande renoveringsobjekt blev drömkåken

REPORTAGE. När stadsborna Erik och Anita Boij köpte sitt gamla hus utanför Varola var de mentalt förberedda på att det kunde bli en mardröm. Taket läckte, huset var orenoverat sedan 50-talet och var snett och vint.

Läs mer
RYSSHUSET. – Fram till husets entré gick tidigare en bro eftersom hela tomten tidigare var omfluten av vatten, säger Sture Myrman. Fint förstås, men att ha fast mark att gå på ansågs mer praktiskt, så det fylldes igen redan innan första världskriget.

Ryssvillan i Forsvik - ett hus med spännande historia

REPORTAGE. Året var 1906 då den ryske oljemagnaten Meissner kunde presentera sin morgongåva till sin unga fru Ellevie från Forsvik - ett läckert sommarhus på en liten ö i hennes hemby.

Läs mer
TRIVS. – Är det soligt så finns det gott om underhållsjobb att ta tag i ute. Regnar det som idag sitter vi istället inne och myser, berättar Gunnar och Marita.

Från 240 kvadrat villa till 35 fot båt

REPORTAGE. Marita och Gunnar Andersson bytte boende - från 240 kvadratmeter villa till 35 fot båt sommartid och en bungalow i Thailand vintertid. – Det är så här vi vill ha det. Precis som thailändarna lever och trivs vi utan prylar, säger de.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. – Det blir väldigt mycket företagsprat när man både jobbar och bor intill varandra, konstaterar Erik och pappa Jan-Erik Jungåker. Sambon Annika för sin del jobbar på annat håll och gillar känslan att komma hem efter jobbet. 

Hektisk tid närmar sig för Värmagården

REPORTAGE.  Nu står årets mest hektiska tid för dörren på Värmagården utanför Skultorp. Här är en av huvudnäringar julgransodling. – Hela vår säsong är över på ungefär två veckor, så då gäller det att allt fungerar, säger Erik Jungåker.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. Tre generationer Karlsson bor på hästgården i Tollered.

Generationsboende hos familjen Karlsson

REPORTAGE. I Tollered bor tre familjer familjen Karlsson på en gård som varit i släktens ägo sedan 1830. Inger och Sven Karlsson, två av deras döttrar och två av deras barnbarn huserar på gården tillsammans med hästar, hundar och katter.

Läs mer
KÄR PLATS. – Runt detta rangliga favoritbord samlas familjen på mornarna, säger Josefin Spira som bor i huset med Kristoffer, Greta och Elsa. Foto Johan Annas, www.diprofoto.se

De njuter av sina nya projekt hemmavid

REPORTAGE.  Alldeles där i hagen vid den gamla eken hände det något. Josefin Spira såg plötsligt möjligheterna att bli med hus precis just där. Och så fick det bli. Fast det från början inte ens fanns en tomt där.

Läs mer
<span style=\

Vikaryd – med historiska vingslag på modern gård

REPORTAGE. Strax utanför Alingsås, vid sjön Mjörns strand, ligger Vikaryds egendom. Här driver familjen Dickson köttproduktion med nöt och lamm, jord- och skogsbruk. – Vi lever vår dröm, konstaterar Susanne och Peter Dickson.

Läs mer
Falbygdens ost i flödet t o m december


AVKOPPLING. Utsikten över vidderna och Hornborgasjön syns först när man sitter ned. – Vi gillar den här typen av fönster, säger Börje Falemo. Den rätta höjden mätte vi fram med hjälp av tejpremsor på fönstren i vårt förra hus i Skara.

Ett fårhus blev tv-berömt drömhus

REPORTAGE Arkitekten Börje Falemo och hans fru, inredningsarkitekten Ewa hittade för ganska precis två år sedan den perfekta platsen för sitt drömboende. Att det då stod ett fårhus där var inget problem, utan en möjlighet. Den har de tagit vara på fullt ut.

Läs mer
NO, NO. En papparoll som sidekick är inget för Emil. Hans känslomässiga närvaro med barnen får ta plats. Foto www.dirpofoto.se

Han lever pappalivet på mammors vis 

REPORTAGE För Emil Andersson i Mariestad är det självklart att ta samma plats i barnens liv som mammor brukar göra. Inte bara hjälpa till där det behövs. Utan på allvar kliva in i närheten till barnen. Också när de är riktigt små.

 

Läs mer
FRUKOST UTE. – Den ljusa årstiden äter Maria och Per frukost utomhus i bersån. Nästan varje dag. Utom när det regnar. Fast nu är det lite för kallt. Så det får bli en annan plats för sittmys ute. Foto Johan Annas, www.diprofoto.se.

Hemmakära Maria och Per bygger sitt bo igen

REPORTAGE. Att flytta till Kråkerud var inte något lätt beslut att ta då för 10 år sedan. Fast båda ville flytta och leva det gårdsliv båda längtade efter. Och precis som de hela tiden visste har de inte ångrat beslutet en enda dag.

Läs mer
P&Aring; BES&Ouml;K HOS. – Gamla hus är som ett blodomlopp, det är en process, och vi låter det ta sin tid samtidigt som vi njuter av vårt hem. Det är ingen utställning, det är en plats att leva i, säger familjen Zelvys/Waern.

Familjens vackra hus är en ständigt pågående process

REPORTAGE.  För 2,5 år sedan köpte Tomas Zelvys och Ulrika Waern sitt första gemensamma hem, en trävilla från 1909 på Kullingsberg i Alingsås. Sedan dess har renoveringen varit ett pågående projekt.

Läs mer
GALLERI. Christer Ramhages stol med lejonarmstöd har ritats av Ariana till hans 50-årsdag. – Hit är alltid intresserade välkom­na. Ring först så jag inte öppnar i papiljotter, skrattar Ariana.

Hos familjen Ramhage är granen 5,98 meter

REPORTAGE. På Bäckamaden i Gråbo har familjen Ramhage bott i 30 år. Hemmet är egenritat av Ariana som är arkitekt och konstnär och fungerar också som arbetsplats och galleri. Flera gånger per år öppnas det för intresserade besökare.

Läs mer
I H&Aring;RDTR&Auml;NING. Hos familjen Grave är det alltid högt tempo, men just nu är det extra högt tempo. Maria Grave tränar med svenska konditorlandslaget inför VM i Lyon i januari.

Hållbart, modernt och träning inför konditor-VM

REPORTAGE/Säveån. Familjen Grave flyttade in i sitt nybyggda hus i Koxåsområdet i somras. De köpte tomten för tre år sedan och lade sedan mycket tid på att leta husmodell som skulle passa tomten. Ett passivhus ritat av arkitekten Anders Holmberg blev resultatet.

Läs merMest lästa
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE