Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Torp med två rum och kök blev modern villa


Ulf C Nilsson 2022-11-19

HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Idag begriper Åke inte riktigt hur han orkade, men kreativiteten flödade och gav energi till att skapa och genomföra egna lösningar:

Lågt i tak? Ja men då plockar man fram motorsågen, sågar av huset och flyttar upp överdelen en halvmeter!

Dålig planlösning? Då slår man bara ut några väggar och gör om.

Trappan till övervåningen felplacerad? Plocka ner den i småbitar och bygg upp den på ett bättre ställe.

Och allt skedde medan familjen bodde i huset.

– Ja, jag och min fru Pia sov i ett uthus och barnen bädda vi ner i det som sedan blev bastun.FLEXIBILITET. Ombyggnadstiden var en tuff period. Här fixar Pia dagens lunch i ”köket” och barnen fick sängplatser i det som skulle bli bastu. Foto Åke Svensson.

FLEXIBILITET. Ombyggnadstiden var en tuff period. Här fixar Pia dagens lunch i ”köket” och barnen fick sängplatser i det som skulle bli bastu. Foto Åke Svensson.Köket stod utomhus under bar himmel och Pia möttes hela tiden av överraskningar. När hon kom hem från jobbet kunde till exempel taket vara bortplockat. Men hon hade själv bestämda idéer om hur saker och ting skulle se ut, så där var det bara för Åke att anpassa sig.

Själva huset i Sundsmarken på vägen ut mot Torsö kom på plats 1875 och 1943 var det dags för renovering. Då tillkom en ladugård för fyra kor. Den senare är förstås också ombyggd från grunden och rymmer numera Åkes kontor och musikstudion där de gamla kapellmästartagen från dansbandet Tommy Bergs numera får utlopp på hobbybasis. Flera av de gamla bandmedlemmarna spelar vidare på andra håll, bland annat i Barbados och Lasse Stefanz. Åke fokuserar idag mer på uppdrag som konstruktör inom områdena maskiner, plåt och svets. Husprojektet är däremot i hamn sedan flera år och eftersom så mycket av det gamla togs till vara är det idag helt rätt i tiden.

– Ibland märker vi inte ens att strömmen går. Vi tycker om att ha mycket levande ljus och vi värmer huset huvudsakligen med ved, berättar Pia.

INRETT MED SJÄL. Loppisfynd och antikviteter som harmonierar med huset finns lite överallt i Åkes och Pias hem.

INRETT MED SJÄL. Loppisfynd och antikviteter som harmonierar med huset finns lite överallt i Åkes och Pias hem.Hjärtat i hela huset är rörspisen, en så kallad fattigmanskakelugn, med hög verkningsgrad. Den renoverades och används hela tiden. Ved finns runt knuten.

– Och om pumpen skulle stanna kan vi ta vatten med hinkar direkt från brunnen. Vedspis har vi också och även jordkällare, så här klarar vi det mesta, summerar Åke.

Nästa renovering gjordes 1971 då Pias far fixade en tillbyggnad med både toalett och rinnande vatten. När Pia och Åke tog över valde de att göra om alltihop och dessutom addera en våning ovanpå så att huset fick två rum till. Tvättmaskinen flyttades ur badrummet till en egen miniavdelning och då blev det plats för rena spa-avdelningen med bastu, badkar och dusch.

Golvplankorna på övervåningen kommer dels från det gamla vardagsrummet, dels från den nedlagda Sparbanken i Töreboda.

– Jag fick dra ut ett par tusen småspikar som hållit golvskiktet ovanpå, men fick det billigt, berättar Åke.


CENTRAL VÄRME. Den gamla rörspisen värmer upp hela huset när den är igång - och det är den för det mesta när kylan ute kryper på. Frisen i ovankanten visar var innertaket fanns innan Åke höjde alltihop.
CENTRAL VÄRME. Den gamla rörspisen värmer upp hela huset när den är igång - och det är den för det mesta när kylan ute kryper på. Frisen i ovankanten visar var innertaket fanns innan Åke höjde alltihop.

Isoleringen i huset är den som blev över vid ett stort bygge i Tibro och normalt skulle ha körts till tippen om inte Åke upptäckt det innan. Det blev hans för en billig slant och på köpet fick han även 10 000 överblivna spikar.

– Fönstren kommer direkt från en tillverkare. Jag frågade om de hade någon returnerad felleverans av treglasfönster, men det kände de inte till. Men jag såg en dammig hög på en hylla och frågade om den. Där fanns precis vad jag ville ha och de själva hade glömt bort den, så det blev affär.

Storleken spelade ingen direkt roll eftersom det ju bara var att såga upp lagom stora hål i väggen för dem. Några som blev över kunde Åke sälja i sin tur.

– Så till slut kostade de mig 370 kronor styck. Byggskivor köpte jag från en annan fabrik där de normalt skrotade sådant som fått små skavanker. Priset blev under fyra kronor styck.I KAPELLMÄSTARTAGEN. När andan faller på kan Åke lätt samla ihop sitt gäng spelsugna ”gubbar” och dra några goa låtar.

I KAPELLMÄSTARTAGEN. När andan faller på kan Åke lätt samla ihop sitt gäng spelsugna ”gubbar” och dra några goa låtar.Så där höll det på under ett intensivt halvår 1986 och när allt, inklusive vitvaror i kök och tvättstuga, summerades stannade kostnaden på 150 000 kr. För ett helt hus. Dyraste posten var takpannorna.

– Jag tycker om att vi bevarat så mycket av det tidsenliga här i huset. Taklamporna med sina keramikkopplingar satt till exempel tidigare i ladugården, berättar Pia.

Givetvis tänds de med gamla bakelitkontakter. Och mycket av möblemanget är även det tidstypiskt med en hel del loppisfynd.

Resa behöver de heller inte göra eftersom de byggt ett eget ”Mallis” i ett soligt hörn av den stora trädgården, Fast sommartid blir mycket tid förstås spenderat i någon av båtarna - de har ju Vänern inom bekvämt räckhåll.

Hela novembermagasinet av Gård&Villa läser du via denna länk >>

Tipsa en vän Skriv utFRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.


Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs mer
SNYGGO. Att smyga fram på avstängda skogsvägar har sin charm, men helst hade Måns förstås önskat glida fram på ströget med den feta hotrod som blev resultatet av allt slit.

Måns och ”Schlättas fetaste hotrod”

REPORTAGE. Från noll till hundra-kändis över en natt. Ungefär så blev det för hobbypularen Måns Hellström som är huvudperson i den tv-serien ”Totalt värdelös - schlättas fetaste hotrod”.

– I början kändes det nervöst att folk i affärerna i Skara började titta efter en, men nu har jag vant mig, berättar han.

Läs mer
HUSETS HJÄRTA. I det stora sällskapsrummet ville Micke och Suzanne ha gott om plats för gäster och umgänge. Att innertaket går ända upp till nock bidrar till det luftiga intrycket.

På besök hos Gård & Villa-mässans konferencier

Lagom stort på lagom avstånd

REPORTAGENär Micke Wendt och hans fru Suzanne Åkerlund letade efter ett lagom stort enplanshus på lagom avstånd från Skövde centrum landade de till sist på en tomt i Stenstorp. Där kunde de bygga den perfekta bostaden.

Läs mer
STILFULLT. Vardagsrummet rymmer gott om sittplatser. – Våra 400 kvadratmeter boyta blev snabbt fullmöblerade, så egentligen skulle vi vilja ha flera rum, säger Alva och David.

De blåste nytt liv i det gamla säteriet

REPORTAGEDe hade möblerna. Det enda som fattades var en herrgård eller ett säteri att placera dem i. På Stora Hamrum i Korsberga ramlade alla bitar på plats för paret David Thornell och Alva Orrenvade. Efter lite annorlunda turer.

Läs merMest lästa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE