Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm


Ulf C Nilsson 2023-09-28

LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

En och annan har väl under åren undrat varför han kör Saab Sonett på äldre dar. Uno har hunnit fylla 78 år.

– Jag har den istället för gym! Dessutom är det roligare att sätta pengarna på hjul än att ha dem på banken.

Det krävs onekligen gott humör och en del akrobatik för att ta sig i och ur den lilla bilen som han renoverat till nyskick.

– Jag minns att Margareta konstaterade att det var gott om plats när hon fick provsitta den för första gången. Fast, då var dörrarna inte monterade ännu…

Men nu har den varit på rull i åtskilliga år och den väcker mer uppmärksamhet för varje år. Lika mycket uppmärksamhet väcker idag parets andra bil - en tvåtakts rally-Saab av 1964 års modell. Sedan är det fullt i garaget, så ”finbilen” en Saab Sport av 1965 års modell står uppstallad på annan plats.

– Och vår ene son har en Saab 93 av 1958 års modell, så det är kul att även barnen ärvt bilintresset, säger Uno.


KLENODERNA. En gång ganska vanliga, men sällsynta fåglar på vägarna idag. Rally-Saaben är en ombyggd -64;a och Unos Saab Sonett II med 1700 cc V4 har chassinummer 573 och har bara haft fem ägare. Att ta plats bakom ratten kräver akrobatik. – Så jag har den istället för gym! förklarar Uno Persson.

KLENODERNA. En gång ganska vanliga, men sällsynta fåglar på vägarna idag. Rally-Saaben är en ombyggd -64;a och Unos Saab Sonett II med 1700 cc V4 har chassinummer 573 och har bara haft fem ägare. Att ta plats bakom ratten kräver akrobatik. – Så jag har den istället för gym! förklarar Uno Persson.Själv blev han biten av motorsport som tolvåring då han fick följa med sin morbror i brandbilen han körde till depån vid en stor motortävling.

– Det var bilar, bilar och kända förare. Där i depån blev jag omvänd!

Frun Margareta har ett betydligt lugnare intresse, närmare bestämt knyppling.

– Det är en utdöende konst, men vi är några damer här i Tidaholm som brukar träffas och knyppla tillsammans. Men det är kul att följa med Uno på rallyträffarna också!  Det är sex gamla Saab-förare som brukar träffas en gång om året och köra rally, berättar hon.

Då är hon co-driver. Det var även hon som var byggmästare då huset de bor i byggdes eftersom Uno jobbade med montering av AXE-stationer för telesystemet och var upptagen på annat håll då.


TRIVSELRUM. Här i vardagsrummet spenderar Uno och Margareta mycket av sin tid. Knyppling är Margaretas fritidsnöje.– Det är ett hantverk på utdöende, men vi är några damer här i Tidaholm som brukar träffas och knyppla tillsammans, berättar hon. 

TRIVSELRUM. Här i vardagsrummet spenderar Uno och Margareta mycket av sin tid. Knyppling är Margaretas fritidsnöje.– Det är ett hantverk på utdöende, men vi är några damer här i Tidaholm som brukar träffas och knyppla tillsammans, berättar hon. – Vi gillade planlösningen, inte minst att ingången är på husets kortsida. Den lösningen gör det väldigt rymligt och bidrar till att det känns större än sina 122 kvadratmeter.

Det har blivit en hel del renoveringar och uppdateringar genom åren.

– Hade vi bott i lägenhet hade vi fått betala runt 100 000 kr om året i hyra. De pengarna kan man använda till renoveringar istället.


LJUDET. Rally-Saabens tvåtaktsmotor har ett eget ljud. Den brukade kallas Djungeltrumman när det begav sig, så grannarna har inga problem att konstatera när Uno ger sig ut med bilen.

LJUDET. Rally-Saabens tvåtaktsmotor har ett eget ljud. Den brukade kallas Djungeltrumman när det begav sig, så grannarna har inga problem att konstatera när Uno ger sig ut med bilen.Så, den gamla heltäckningsmattan är numera utbytt mot ekparkett i hela huset, köket fick nya luckor för några år sedan, en luftvärmepump har installerats, nya entrédörrar i teak har kommit på plats och så, favoriten, en rejäl täljstenskamin.

– Bästa investeringen någonsin! Det är så trivsamt med en brasa när det är kallt ute och vi behöver knappt använda radiatorerna, berättar Uno.

En rejäl inglasad uteplats och en lummig trädgård med mängder av blommor kompletterar det hela.

– Det är ett trivsamt område och här har vi dessutom nära till naturen och friluftsområdet.

Det blev rätt från början helt enkelt.


TRIMMAD. Den röda rally-Saaben har fått sina 40 ursprungliga hästkrafter lätt upptrimmade.– Trimmar man hårdare fungerar det bara på bana, inte i rallykörning, förklarar Uno.
TRIMMAD. Den röda rally-Saaben har fått sina 40 ursprungliga hästkrafter lätt upptrimmade.– Trimmar man hårdare fungerar det bara på bana, inte i rallykörning, förklarar Uno.


Tipsa en vn Skriv utBEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs merMest lästa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE