Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet


Ulf C Nilsson 2022-03-25

HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.



REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Miljöanpassat och lokalproducerat är två av ledorden för paret Schönborgs 75 kvadratmeter stor skapelse med fasad av linoljebehandlad furu och isolerat med träspån. Men det var inte hugget i sten att de ens skulle satsa på det här projektet.

”Ska du bygga om? Sälja? Riva och bygga nytt?” Många var på Anders om hans ärvda hus och han lät det bara stå.

– Jag tyckte det var för trångt mellan husen här uppe, men Ingegerd trivdes här. Och själva tomten på 900 kvm hade ju potential, konstaterar Anders.

Den tomten hade hans föräldrar fått ta över arrendet på för en femtiolapp när det begav sig. De byggde sitt sommarhus här och köpte sedan loss tomten.

– Jag minns från barndomen hur det bara var sten och ljung här. Ibland hände det att man skrämde upp en hel älgfamilj när man kom hit.

Under en semester i Kalifornien, i ett beach-hus med utsikt över havet fick Anders tid att tänka efter. Och, inspirerad av boendet där, så plockade han fram ett visitkort och drog med en penna upp konturerna av detta till en V-formad skiss.

 I denna länk kan du också läsa reportaget om paret Schönborg. Där publiceras samtliga bilder. Reportaget finns i nya numret av - Gård & Villa som delas ut gratis till 50 000 villahushåll i Skaraborg.

 

DANSK DESIGN. Det stora köket med matplats och allrum är husets centrala del.– Köksskåpen i oregon pine är designade av danske ikonen Børge Mogensen och fanns redan i det förra huset.

DANSK DESIGN. Det stora köket med matplats och allrum är husets centrala del.– Köksskåpen i oregon pine är designade av danske ikonen Børge Mogensen och fanns redan i det förra huset.



– Den fotade jag av och messade till en arkitekt här hemma med uppmaningen att börja rita.

Resultatet blev en egen liten värld som skärmade av mot grannhusen och öppnade sin famn mot Simsjön. En altan på dryga 100 kvadratmeter breder ut sig mellan huskropparna och intill den blivande bastuavdelningen finns en nedsänkt 40-gradig saltvattens-jacuzzi som Ingegerd njuter av varje dag.

Golvet invändigt är klätt med tegel från Horns tegelbruk, de blyinfattade fönstren i badrummet har bevarats från förra huset och hela köksinredningen i oregon pine är också återanvänd.

– Den köpte mina föräldrar i början på 70-talet av Kronbergs Elektriska som hade haft det på en utställning. 7 500 kronor var rätt billigt redan då, speciellt som det är specialdesignat av den kände danske möbelformgivaren Børge Mogensen, säger han och fortsätter:

– Den väldigt duktige snickaren Anders Löfving från Mobacken fixade till det så att det passade in i den nya miljön. Som tur var hade tillverkaren, Br. Andersson i Huskvarna, sparat reservgångjärn och knoppar så att vi kunde komplettera med original.

Nu är det så att den tillåtna höjden på hus vid Simsjön är begränsad till fem meter. Det räcker inte till två våningar om man vill ha ordentlig ståhöjd på övervåningen.

– Vi valde att spränga ner grunden. För att inte störa grannarna användes hydraulik istället för dynamit och det blev faktiskt inte dyrare.


Men trots rejäl höjd till taket valde makarna Schönborg att bygga en väldigt luftig envåningsbostad istället.

– Visst, det hade nog blivit högre marknadsvärde med större boyta, men vi har ju inte tänkt sälja utan ska bo här. Då är det skönt att slippa trappor, säger Ingegerd.

Extra ytor finns istället i det anslutande Attefallhuset de byggt. Där har hon plats för sin hobby med textilier och formgivning.

Fönstren är jättelika och det största har eldriven öppning.

Än pågår lite småjobb i huset. Bland annat står en carport på tur, liksom luft/vatten-aggregat till golvvärmen. Och till sommaren blir det trädgårdens tur.


NYBYGGT. Drygt ett år har det tagit från det förra huset revs tills Anders och Ingegerd kunde börja flytta in i sitt nya hus vid Simsjön. Nu är det mest småplock kvar, som att installera centraldammsugaren, få upp en del fönsterfoder och en carport plus fixa till trädgården.

NYBYGGT. Drygt ett år har det tagit från det förra huset revs tills Anders och Ingegerd kunde börja flytta in i sitt nya hus vid Simsjön. Nu är det mest småplock kvar, som att installera centraldammsugaren, få upp en del fönsterfoder och en carport plus fixa till trädgården.



Men trots rejäl höjd till taket valde makarna Schönborg att bygga en väldigt luftig envåningsbostad istället.

– Visst, det hade nog blivit högre marknadsvärde med större boyta, men vi har ju inte tänkt sälja utan ska bo här. Då är det skönt att slippa trappor, säger Ingegerd.

Extra ytor finns istället i det anslutande Attefallhuset de byggt. Där har hon plats för sin hobby med textilier och formgivning.

Fönstren är jättelika och det största har eldriven öppning.

Än pågår lite småjobb i huset. Bland annat står en carport på tur, liksom luft/vatten-aggregat till golvvärmen. Och till sommaren blir det trädgårdens tur.


Tipsa en vän     Skriv ut



HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.


Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs mer
SNYGGO. Att smyga fram på avstängda skogsvägar har sin charm, men helst hade Måns förstås önskat glida fram på ströget med den feta hotrod som blev resultatet av allt slit.

Måns och ”Schlättas fetaste hotrod”

REPORTAGE. Från noll till hundra-kändis över en natt. Ungefär så blev det för hobbypularen Måns Hellström som är huvudperson i den tv-serien ”Totalt värdelös - schlättas fetaste hotrod”.

– I början kändes det nervöst att folk i affärerna i Skara började titta efter en, men nu har jag vant mig, berättar han.

Läs mer
HUSETS HJÄRTA. I det stora sällskapsrummet ville Micke och Suzanne ha gott om plats för gäster och umgänge. Att innertaket går ända upp till nock bidrar till det luftiga intrycket.

På besök hos Gård & Villa-mässans konferencier

Lagom stort på lagom avstånd

REPORTAGENär Micke Wendt och hans fru Suzanne Åkerlund letade efter ett lagom stort enplanshus på lagom avstånd från Skövde centrum landade de till sist på en tomt i Stenstorp. Där kunde de bygga den perfekta bostaden.

Läs mer
STILFULLT. Vardagsrummet rymmer gott om sittplatser. – Våra 400 kvadratmeter boyta blev snabbt fullmöblerade, så egentligen skulle vi vilja ha flera rum, säger Alva och David.

De blåste nytt liv i det gamla säteriet

REPORTAGEDe hade möblerna. Det enda som fattades var en herrgård eller ett säteri att placera dem i. På Stora Hamrum i Korsberga ramlade alla bitar på plats för paret David Thornell och Alva Orrenvade. Efter lite annorlunda turer.

Läs mer
ÄLSKADE HEM. Från början rymde det lilla huset två familjer. Idag har huset varsamt moderniserats och fått ett mer samtida uttryck. Men arkitekturen skvallrar om 30-tal.

Lantisen som styrde om kompass

REPORTAGE. I ett område som aldrig skulle komma på frågan att flytta in i bor familjen Bustad sedan 1999. I det söta 30-talshuset har de under många år varsamt förvandlat rum för rum efter egen smak. Hemmet har renoverats för att möta dagens moderna behov men arkitekturen avslöjar tidsepoken.

Läs mer
VY. Med drygt tre meter upp till tak och fönster hela vägen upp är närvarokänslan total i kök/matplats-avdelningen total. Precis som det var tänkt i Mariannes och Peters glashus.

De byggde sitt eget drömhus

REPORTAGE. En vildvuxen tomt med bra läge intill vattnet och en idé om det perfekta huset. Det var utgångsläget för Peter och Marianne Larm. Nu står huset där och de är helnöjda med resultatet.

Läs mer
FAVORITSTÄLLE. I det generösa köket är det lätt att umgås under tiden maten förbereds. På sittbänken som stod högt på Malins önskelista dricker hon gärna sitt morgonkaffe.

Stockvirkeshuset som fick nytt liv innanför skalet

REPORTAGE. Med fötterna stadigt på jorden och ett alldeles utomordentligt trevligt boende centralt i en förort till Skövde, fanns det aldrig på kartan att familjen Lövberg skulle ta sitt pick och pack och flytta vidare. Ut på landet dessutom. Men så blev det.

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE